Mladi genijalac Vidak Gligorijević “Sveznalica”

Požarevac

Društvo

Mladi genijalac Vidak Gligorijević “Sveznalica”

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Odličan matematičar, osvajač zlatnih medalja, tri puta proglašen za učenika godine.

Vidak Gligorijević  je učenik  šestog razreda Osnovne škole “Kralj Aleksandar Prvi”, jedini koji nastavu pohađa po individualnom obrazovnom programu za darovite učenike (IOP 3). Od prvog razreda takmiči se iz matematike na takmičenju pod nazivom “Kengur” i osvaja nagrade, uglavnom prve i po neku drugu ili treću.


Diplome sa takmičenja

Oduvek voli brojeve i sa lakoćom ih sabira, oduzima, množi i deli. Vidaku matematika nije dosada i glavobolja, kao većini njegovih vršnjaka, već izazov i zabava jer voli da rešava zadatke.

“Volim da idem na dodatnu nastavu zbog pripreme za takmičenja i da bi proširio svoja znanja.Matematiku volim zato što je to rešavanje problema i treba da se nađe najbolji način da se reši problem“, kaže Vidak.

Na prvom testu iz matematike u prvom razredu, kada đaci još uvek ne umeju da se potpišu već napišu početna slova imena i prezimena, Vidak je na svom radu napisao “Vidak Sveznalica”. Tako je on nazvao sebe i svi oko njega su to prihvatili, ispričala je kao anegdotu njegova učiteljica, Jelena Živković.

Na takmičenju „Misliša“, takođe, postiže izuzetne rezultate, a na okružnom takmičenju iz matematike u petom razredu osvaja prvo mesto, što je najviši nivo takmičenja za taj uzrast jer republička počinju tek od šestog razreda.

 „Kada osvojim nagradu na takmičenju drugari iz razreda mi aplaudiraju i čestitaju, a kada njima treba da se pomogne ja letim sa jednog kraja učionice na drugi samo da bi im pomogao oko zadatka iz matematike“, priča Vidak.

Idu mu od ruke i svi ostali predmeti, ima sve petice i tri puta je proglašen za učenika godine, a pored matematike, omiljeni predmeti su mu srpski jezik i biologija.U petom razredu takmičio se iz srpskog jezika i osvojio prvo mesto na najvišem nivou takmičenja za taj uzrast, na okružnom takmičenju.Takođe, vrlo rado učestvuje na školskim priredbama, kao recitator ili glumac, čak je i napisao jednu pesmu, odnosno, lekciju iz biologije pretočio je u pesmu.

Vidak Gligorijević planira i u 2019.godini da nastavi sa takmičenjima iz matematike i srpskog jezika, a možda iz fizike koja mu se čini zanimljivom poput matematike. 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top