Žetva suncokreta pri kraju

Braničevo

Poljoprivreda

Žetva suncokreta pri kraju

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Visoke temperature i vlažnost vazduha u fazi zrenja smanjile prinose suncokreta.

Žetva suncokreta u Braničevskom okrugu polako se privodi kraju. Prosečni prinosi, prema podacima Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac kreću se od 2.800 do 3.000 kilograma po hektaru suvog zrna, u zavisnosti od primenjene agrotehnike. Prosečni prinos je nešto niži od očekivanog, jer je na prvih 15 odsto požnjevenih površina prosečno skidano po 3.500 kilograma po hektaru. Prinosi suncokreta ove godine kretali su se od 2.000 do 4.000 kilograma  suvog zrna po hektaru.

„Razlog za pad prinosa, uprkos povoljnim agrometeorološkim uslovima u ključnoj fazi nalivanja zrna, leži u naglom zrenju usled visokih dnevnih temperatura vazduha. Bez obzira na dobro raspoređene količine padavina, visoke temperature i vlažnost vazduha dovele su do pojave bolesti na glavama suncokreta, što je uticalo na smanjenje prinosa“, kazala je Jorgovanka Vlajkovac, savetodavac i stručni saradnik za ratarstvo u PSSS Poažarevac.

Ove godine, prema podacima PSSS Požarevac, pod suncokretom se našlo 18.000 hektara, najviše ikada na teritoriji Braničevskog okruga.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top