Zdravi stilovi života za zdrave bubrege

Požarevac

Zdravlje

Zdravi stilovi života za zdrave bubrege

Foto: arhiva i plakat

How Good Of A Friend Are You Really?

Po kalendaru zdravlja danas je Svetski dan bubrega.

Na inicijativu Međunarodnog društva za nefrologiju i internacionalnog udruženja Fondacija za bubreg, u više od 100 zemalja širom sveta, Svetski dan bubrega obeležava se od 2006. godine, svakog drugog četvrtka u martu.

Cilj obeležavanja je podizanje svesti o važnosti bubrega, organa koji ima ključnu ulogu u održavanju života i upoznavanje javnosti sa činjenicom da su bolesti bubrega česte, opasne i izlečive.


Ključna je ishrana​

Slogan ovogodišnje kampanje  je „Bubrezi i gojaznost – zdravi stilovi života za zdrave bubrege” i ima za cilj promociju zdravih stilova života što se pre svega odnosi na pravilnu ishranu i fizičku aktivnost.

Gojaznost povećava verovatnoću za razvoj glavnih faktora rizika hronične bubrežne insuficijencije, kao što su šećerna bolest tipa 2 i povišen krvni pritisak. 

Hronična bolest bubrega je ozbiljno oboljenje koje zbog značajnih troškova lečenja, lošijeg kvaliteta života, skraćenog radnog i životnog veka obolelih, predstavlja značajan problem.

Bolesti bubrega moguće je na vreme dijagnostikovati jer se pregledom uzorka mokraće, krvi i krvnog pritiska mogu otkriti rani znaci.

Osam zlatnih pravila za smanjenje rizika za razvoj bolesti bubrega: 

   budite fizički aktivni
-     redovno kontrolišite nivo šećera u krvi i krvni pritisak
-    hranite se pravilno i održavajte normalnu telesnu težinu
-    uzimajte dovoljne količine tečnosti
-     prestanite da pušite
-     ne uzimajte lekove koji nisu propisani receptima
-     redovno kontrolišite bubrege ukoliko imate jedan ili više faktora rizika 

Ukoliko imate povišeni krvni pritisak, šećernu bolest, prekomernu telesnu težinu, više od 65 godina, bolesti bubrega u porodici ili ste malokrvni, preporuka  Zavoda za javno zdravlje je da se javite izabranom lekaru. 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top