Završene glumačke svečanosti (FOTO)

Požarevac

Događaji

Završene glumačke svečanosti (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

„Hvala vam Požarevljani što čuvate uspomenu na velikog glumca“, kazao Saša Torlaković zahvaljujući se na nagradi.

Spustila se zavesa na još jedne glumačke svečanosti posvećeninih Milivoju Živanoviću. Iz dana u dan imali smo prilike da uživamo u glumačkim veličinama, pozorišnoj igri i vrsnim poznavaocima teatra, kako na samoj sceni, tako i u žiriju.


Sala ponovo puna

Stručni žiri u sastavu Mira Banjac, Ana Sofrenović i Miroslav Radonjić jednoglasno je odlučio da statuetu dodeli Saši Torlakoviću, za ulogu Agatona u „Ožalošćenoj porodici“, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda, a u režiji Jagoša Markovića. Svoju odliuku obrazložili su ovako:

Saša Torlaković je ubedljivim glumačkim sredstvima otelotvorio i oživeo jedan od najupečatljivijih likova srpske dramske književnosti. Njegov Agaton pleni eruptivnom energijom, neodoljivom scenskom harizmom, odmerenim gestom i mimikom, izrazitom psihološko-mentalitetskom karakterizacijom i diskretnom, ali urnebesno smešnom komičnošću. Odnos sa partnerima, suvereno ovladavanje scenskim prostorom, kao i precizna, inteligentna i nenametljiva igra i kada je, istina retko, u “drugom planu”, samo su neki od najvažnijih razloga za ovakvu odluku stručnog žirija.

Statuetu Milivoja Živanovića ovogodišnjem laureatu predala je proslavljena dramska umetnica Mira Banjac. Poklon Komercijalne banke i Centra za kulturu Požarevac Saši Torlakoviću uručila Danijela Kostić-Todić.

Torlaković je rekao da je njegova generacija imala na koga da se ugleda i izrazio očekivanje da će sadašnje mlade generacije takođe imati na koga da se ugledaju.

Ova nagrada je priznaje, koje nosi ime ogromnog glumca. Pozorišna predstava je kolektivni čin, zato ova nagrada ne pripada samo meni, nego svim mojim kolegama i ljudima koji su učestvovali u radu na predstavi „Ožalošćena porodica“. Hvala Narodnom pozorištu, Dejanu Hubaču direktoru drame, a pre svega maestru Jagošu Markoviću, koji je sve nas vodio kroz ovu čaroliju. Hvala i vama Požarevljani što čuvate uspomenu na ovog velikog glumca, kazao je Torlaković zahvaljujući se na nagradi.


Saša Torlaković zahvaljuje se na nagradi

 Mira Banjac je vratila ključeve grada gradonačelniku Požarevca poručivši:

Ova čast koja mi je pripala, da budem čuvar ovog zlatnog ključa ima veliku simboliku.To je i velika obaveza. Nije samo grad velikog Milivoja Živanovića, ovo je grad nekoliko velikih ljudi koji imaju svoj učinak. To je grad u kojem se rađa kultura. Nisu važne samo pare, već šta čovek koji ih daje misli. Osećala sam se izuzetno ovih dana, divno je bilo među vama i ljudima van sale. Osećala sam se kao jedan od žitelja ovoga grada, rekla je Mira Banjac, predsenica ovogodišnjeg žirija.


Mira Banjac, predsednica stručnog žirija

Po rečima Baneta Spasovića, za ove 23 godine naučili smo da je ovaj izraz umetnosti i zabave bezvremen, da će večno trajati i da ga ništa ne može zameniti.

Osećaj uzbuđenja kada dođete u pozorište i tamo gledate žive ljude ispred sebe, koji tumače neke druge likove, jeste onaj osećaj koji je i malog Milivoja Živanovića privukao njegovim čarima.Svima nama u ovoj sali, njegovim sugrađanima, ali i njegovim kolegama, sigurno je drago što je taj mali dečak gledajući predstavu u Požarevcu, poželeo ne samo da bude gledalac već i akter na sceni. Danas, mi, čestitajući glumcu festivala, slavimo i ostale njegove kolege koje su defilovale ovom scenom od petka. Kažemo svima jedno veliko hvala, uz aplauz, koji ovim gradom odzvanja još od prve putujuće predstave koja je u njemu prikazana.


Bane Spasović zatvara festival

U čast pobednika Beogradsko dramsko pozorište izvelo je predstavu „Crna kutija".


Insert iz predstave Crna kutija

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top