Završena edukacija roditelja

Veliko Gradište

Događaji

Završena edukacija roditelja

Foto: velikogradiste.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Prva grupa Gradištanaca uspešno prošla obuku za pravilnu upotrebu bezbednosnih sedišta za decu.

Agencija za bezbednost saobraćaja, uz podršku opštine Veliko Gradište, organizovala je obuku za pravilnu upotrebu bezbednosnih sedišta za decu.  U završnom delu, roditeljima je podeljeno 65 autosedišta, pri čemu je Agencija obezbedila 20, a opština još 45.


Po okončanju obuke poklon lokalne samouprave i Agencije

 „Opština nastoji da podrži i pomogne i mladim majkama tako što za svako novorođeno dete isplaćuje po 15, 20 ili 25 hiljada dinara, dok nezaposlene majke dobijaju 50 hiljada. Besplatan je i upis trećeg deteta u vrtić, učenicima koji ispunjavaju uslove obezbeđena je užina u školi i prevoz, a studentima prevoz i stipendije. Ovih dana nagradićemo i učenike koji su osvojili prva mesta na republičkim školskim takmičenjima. Cilj nam je da se rodi što više dece i ako smo to ovim programom postigli, na dobrom smo putu. Želim da deci stvorimo uslove da rastu zdravo i bezbedno“, rekao je Dragan Milić predsednik opštine Veliko Gradište.

Zamenik predsednika, Slađan Marković, naglasio je da pored osnovnog paketa koji prvaci svake godine dobijaju pri polasku u školu, opština obezbeđuje i „Pažljivka“, udžbenik uz koji se učenici edukuju o bezbednosti u saobraćaju.

Ova obuka, koja se sastojala od teoretskog i praktičnog dela, naišla je na veliki odziv i pažnju roditelja. Sproveli su je predstavnici Agencije za bezbednost u saobraćaju, Branko Stamatović i Duško Pešić, Marija Končar iz beogradskog Udruženja „Roditelj“, uz prisustvo patronažne službe Doma zdravlja Veliko Gradište i saobraćajnog inspektora Opštinske uprave i člana Saveta za bezbednost u saobraćaju,  Zlatka Milenkovića.

Roditeljima su takođe predstavljeni poražavajući podaci o broju povređene dece u saobraćaju, a upoznati su i sa nastojanjima da se taj broj svede na nulu do 2020.

Između ostalog, prezentovano je kako odabrati i postaviti dečje sedište, koje su najčešće greške, a posebno upozorenje odnosilo se na ispunjenost bezbednosnog standarda, vidljivog iz oznake na samom sedištu. Savet roditeljima bio je i da, ukoliko je moguće, dečje sedište pre kupovine isprobaju u automobilu, ispred radnje.

Inače, kako je broj učesnika nadmašio očekivani, u opštini su odlučili da svima izađu u susret pa je umesto prvobitno planiranih 50, nabavljeno još 15 sedišta.

Ovim se opština Veliko Gradište plasirala na prvo mesto među 20 lokalnih samouprava.
Treba napomenuti i to da je Veliko Gradište za ovaj projekat izabrano zbog dosadašnje saradnje i  aktivnosti Saveta za bezbedost u saobraćaju.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top