Zašto kasne radovi na fasadi zgrade Načelstva?

Požarevac

Društvo

Zašto kasne radovi na fasadi zgrade Načelstva?

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Prvobitni rok od 120 dana istekao je odavno…

Jedno od odborničkih pitanja na XV zasedanju požarevačke Skupštine ticalo se radova na fasadi koji je odavno trebalo da budu odavno završeni, ali su prekinuti.

Da podsetimo, vrednost ovih radova je oko 40 miliona dinara. Ministartvo privrede učestvuje sa 17 miliona dinara, a ostalo je obezbeđeno iz budžeta grada. 

Radovi su povereni požarevačkom privatnom preduzeću „Jović gradnja“. Ugovor je potpisan 19. juna, a rok za završetak je 120 dana. Projekat za renoviranje uradio je projektni biro iz Niša, a uslove za preduzimanje mera tehničke zaštite, u septembru 2013. dao je Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo.

“U projektu koji je urađen ustanovili smo da se fasada radi sa malterom. Potom smo angažovali Institut za ispitivanje materijala, kako bi se ustanovilo kojeg je porekla postojeći malter na fasadi. Ukoliko bi se stavljao cementni malter, to ne bi bilo kvalitetno. Uz saglasnost sa Ministarstvom privrede, obustavili smo radove, dok ne vidimo koji su to nepredviđeni radovi. Čim krene lepše vreme očekujem da se nastavi obnova, ne malterom, nego rofix materijalom. Pored toga prozori će kompletno biti zamenjeni. Projekom je bila predviđena zamena spoljnih prozora, a da se oni sa unutrašnje strane samo srede i prefarbaju”, rekao je Mitar Karadžić, gradski menadžer Požarevca.

Zgrada Okružnog načelstva, danas gradska kuća, po projektu poznatog austrijskog arhitekte Fridriha Gizela, podignuta je u periodu 1888-1889. godine. 

U Ministarstvu građevine, projekat je odobren uz izvesne korekture arhitekata Jovana Ilkića i Dušana Živanovića. 

Po svojoj veličini, arhitektonskoj koncepciji i dekorativnoj obradi, ovo zdanje impozantnih razmera i matematički skladnih proporcija, za ondašnju Srbiju bila je najreprezentativnija i najveća upravna zgrada. 

Po svojim spomeničkim svojstvima, predstavlja jedan od najvrednijih primera graditeljskog nasleđa arhitekture profanog karaktera, ne samo u Braničevskom regionu, već u Srbiji uopšte.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top