zastita-zivotne-sredine-u-kostolcu-po-evropskim-standardima

Kostolac

Privreda

Zaštita životne sredine u Kostolcu po evropskim standardima

Foto: TE – KO Kostolac

How Good Of A Friend Are You Really?

Ulaganje u ekološke projekte daje rezultate u Kostolcu. Veći deo termokapaciteta radi u skladu sa propisanim evropskim ekološkim standardima.

Ulaganje u ekološke projekte daje rezultate u Kostolcu. Veći deo termokapaciteta radi u skladu sa propisanim evropskim ekološkim standardima.

 

 

Smanjenje zagađenja i bolja zaštita životne sredine prioriteti su u poslovanju „Elektroprivrede Srbije“. Ulaganjem u revitalizaciju postojećih i izgradnju novih postrojenja poslednjih godina negativan uticaj rada elektroenergetskih objekata na okruženje mnogo je manji.

 

O tome je govorio Predrag Cvijanović, šef Službe za upravljanje zaštitom životne sredine u ogranku „TE–KO Kostolac“.

 

Služba je podeljena na dva dela, od kojih je jedan zadužen za termoelektrane, a drugi za kopove. U termoelektranama „Kostolac A“ i „Kostolac B“ imamo odeljenja zadužena za upravljanje vazduhom, vodama, pratimo emisije dimnih gasova koji izlaze iz dimnjaka, pratimo i kvalitet ambijentalnog vazduha, uticaj emisije na životnu sredinu, pratimo kvalitet svih vrsta vode koje imamo – vode recipijenta (površinske vode), otpadne vode, sanitarne, atmosferske.Pratimo i radioaktivnost, kvalitet zemljišta i nivo buke. To su, dakle, parametri koji se prate, a koji direktno pokazuju uticaj elektrane na životnu sredinu“, kaže Cvijanović.

 

U poslednjih nekoliko godina EPS je uložio znatna sredstva za ekološke projekte u Kostolcu. Smanjenju zagađenja vazduha doprineće dodatno postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova.

 

„Realizacija ovog projekta je u završnoj fazi i nakon njegovog puštanja u rad vrednost emisije sumpor-dioksida trebalo bi da bude ispod 200 miligrama po kubnom metru“, navodi Cvijanović.

 

Rekonstrukcija gorionika na bloku B1 u TE „Kostolac B“ primarna je mera za smanjenje emisije azontih oksida (NOx).

 

 

U skladu sa parametrima vezanim za kvalitet uglja, i vrednost NOx biće konstantno manja od propisanih 200 miligrama. Sada su te vrednosti drastično manje nego ranije.

 

Merenjem na ovom bloku utvrđeno je i da je nivo emisije ugljen-monoksida ispod granične vrednosti. Čestice su na bloku B1 su ispod graničnih 50 miligrama.

 

U avgustu je počeo probni rad postrojenja za transport pepela i šljake gustom hidromešavinom u „Kostolac A“.

 

Pepeo i šljaka iz starijeg kostolačkog termokapaciteta transportuju se na novu deponiju, koja se nalazi na Površinskom kopu „Ćirikovac“.

 

 Za staru deponiju pepela Srednje kostolačko ostrvo urađen je projekat zatvaranja i njegova realizacija, koja će takođe doprineti smanjenju zagađenja, takođe je u toku.

 

Merenjem kvaliteta ambijentalnog vazduha, vrednosti sumpornih oksida i čađi, utvrđeno je da su ispod graničnih vrednosti propisanih uredbom.

 

Fine čestice koje ostanu na površini vetar lako nosi. Kaseta A je pošumljena, jedan deo je rekultivisan i probno zatvoren, tako da se na Srednjem kostolačkom ostrvu trenutno koriste kasete B i C naizmenično – jedna je rezervna, druga aktivna.     

 

„ Merenjem radioaktivnosti utvrđeno je da se nikada do sada nisu prelazile granične vrednosti. Kvalitet zemljišta se prati u okolini celog kostolačkog ogranka EPS-a i tu nema narušavanja prirodnih koncentracija metala. Što se tiče buke, u redovnim uslovima je ispod granice“, naveo je Cvijanović.

 

Merenja kvaliteta vazduha, kvaliteta otpadnih voda, radioaktivnosti i buke rade ovlašćene institucije koje imaju akreditovane laboratorije, kao i ustanove koje imaju rešenje ministarstva da mogu da mere kvalitet ambijentalnog vazduha.   

 

Zbrinjavanje otpada

 

Služba za upravljanje životnom sredinom u kostolačkom ogranku EPS-a radi i zbrinjavanje otpada.

 

Jedan deo prodaje se ovlašćenim operaterima koji imaju rešenje ministarstva da se bave zbrinjavanjem, reciklažom i drugim vidovima tretmana otpada.

 

Ostatak, koji se ne proda, zbrinjava se po osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, a za jedan deo otpada ogranak „TE–KO Kostolac“ plaća operaterima da ga odnesu sa lokacije.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top