Zamislite želju u ponoć

Braničevo

Zabava

Zamislite želju u ponoć

Foto: Facebook

How Good Of A Friend Are You Really?

Ako u Bogojavljenskoj noći otvorite prozor i pogledate u nebo, verovatno ćete primetiti da i neko od vaših komšija radi isto. Ovo ne treba da vas čudi jer je reč o prastarom srpskom običaju.

Danas je Krstovdan, veliki hrišćanski praznik i prvi dan posle Božića kada se posti. Nekada je podrazumevao veliki broj rituala i običaja, ali je danas većina njih pomerena na Bogojavljenje.

Dočekivanje Bogojavljenja oduvek je u Srbiji bio veliki događaj. Zato je u nekim mestima današnji dan naročito svečan jer se svi pripremaju za ono što sledi uveče.

Još od davnina, čim sunce zađe 18. januara, naš narod bi počeo da se pozdravlja sa „Bog se javi”, dok je odgovor na ovo bio „Vaistinu se javi”.  Stari kažu da danas svi treba da budu tihi i mirni i da je najbitnije da ostanu budni do ponoći.

Naime, naši stari veruju da je noć između 18. i 19. januara vreme kada se nebo otvara i „Bog se javlja“. Prema verovanju, Bogojavljenje – javljanje ili objava Boga, dešava se u gluvo doba, uoči Bogojavljenja, kada se na tren otvara nebo, da se ukrštaju vetrovi što duvaju zimi s onima što duvaju leti. U tom trenutku sve vode sveta prestanu da teku, a onaj ko se zatekne na otvorenom i to vidi, može od Boga da zatraži ispunjenje jedne želje.

Zato bi noćas svako trebalo da se potrudi da ostane budan do ponoći, otvori prozor i pogleda kroz njega. Želja koju tada zaželi, veruju naši stari, sigurno će se ostvariti. 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top