Zajednička inicijativa Rumunije i Srbije u borbi protiv karcinoma

Požarevac

Zdravlje

Zajednička inicijativa Rumunije i Srbije u borbi protiv karcinoma

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Predstavljeni konkretni koraci u okviru projekta „INTERREG IPA“, programa prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije.

U požarevačkoj Opštoj bolnici održan je prvi medicinski seminar u okviru strateškog projekta prekogranične saradnje Rumunije i Srbije - Zajednička inicijativa Rumunije i Srbije u borbi protiv raka u pograničnom području: bolje dijagnostifikovanje i lečenje zloćudnih tumora- Rocean. Projekat se zasniva na konceptu personalizovane medicine koji je prihvaćen i koji se primenjuje u svim razvijenim zemljama, a primarni cilj ja da umreži medicinske ustanove regiona.

Konkretne aktivnosti, pored uspostavljanja mreže između bolnica, biće usmerene i na nadogradnju postojeće IT opreme, izradu softverskog alata koji će pomoći onkolozima da izaberu bolju terapijsku strategiju  za čvrste tumore (dojke, kolena, pluća) jer, da bi se postigao željeni rezultat, neophodno je poboljšati medicinsku i tehničku ekspertizu medicinskog osoblja svih bolnica koje su obuhvaćene projektom.

„Postojeće anti-tumorske terapije zasnovane na lekovima, strukturiraju u jasno definisanim protokolima, uz male varijacije u dozama i asocijaciji između različitih hemoterapeutskih citotoksičnih lekova. Svi ovi protokoli pokušavaju da primene standarde u anti-tumorskoj terapiji, zasnovanoj na kliničkoj dijagnozi i manje na inter individualnim varijacijama tumorskog fenotipa, imunološkom odgovoru, generičkoj pozadini i drugim srodnim parametrima. Ova ograničenja sadašnje terapije dovode do neuspeha početnih tretmana, ponovljenih slučajeva i čak smrti, iako se prate terapeutski protokoli. Zato je posebno važno što će ovim projektom bolnice dobiti hardversku i softversku opremu koja će im omogućiti pristup projektnoj mreži, a time će biti dostupni i resursi, znanje i ekspertiza“, istakao je dr Danko Nikolić, v.d. direktora Opšte bolnice Požarevac.

Projekat finansira Evropska Unija kroz „INTERREG IPA“ Program prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije, a pored Opšte  bolnice u Požarevcu i Ministarstva zdravlja Srbije, partneri na projektu su i Urgentni klinički centar „Pius Branzeu“ iz Temišvara - Centar za genetske  i celularne terapije u lečenju karcinoma“Oncogen“ i Županijska bolnica u Rešici iz Rumunije.

Seminaru  je prisutvovao menandžment dvanaest bolnica regiona.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top