Zajednička inicijativa Rumunije i Srbije u borbi protiv karcinoma

Požarevac

Zdravlje

Zajednička inicijativa Rumunije i Srbije u borbi protiv karcinoma

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Počelo sprovođenje strateškog projekta prekogranične saradnje Rumunije i Srbije za bolje dijagnostifikovanje i lečenje zloćudnih tumora - ROSECAN.

Ovaj projekat se finansira iz IPA fondova Evropske unije kroz program prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije. Ukupna vrednost projekta je više od 11, 6 miliona evra, a pored Opšte bolnice u Požarevcu i Ministarstva zdravlja, partneri na projektu su i urgentna klinička bolnica „Pije Branzeu“ iz Temišvara - Centar za genetske i celularne terapije u lečenju karcionoma „Onkogen“ i Okružna urgentna bolnica Rešica iz Rumunije.


Sa otvarajuće konferencije o početku realizacije projekta

Ovaj projekat je nastavak uspešno realizovanog projekta koji predstavlja prekograničnu saradnju pod nazivom „Zdravlje bez granica“. Rezultat prethodnog projekta i uspostvavljanje trajnog partnerstva sa Rumunijom i investicije kojima su završeni suteren i prizemlje zgrade Nove bolnice, gde smo dobili Urgentno-prijemni centar i specijalističke ambulante. Novim projektom završavaju se tri sprata, čime dobijamo centralni operativni blok sa intenzivnim negom i stacionarni deo, odeljenje Ginekologije sa akušerstvom, Urologije i Hirurgije. Zahvaljući donaciji Evropske unije imaćemo kompletno završenu Novu bolnicu, rekao je dr Danko Nikolić, direktor Opšte bolnice Požarevac.


Dr Danko Nikolić pokazao gostima deo zgrade koji je u funkciji

Cilj ovog programa saradnje dve zemlje je jačanje potencijala programskog područja za inkluzivan rast i poboljšanje kvaliteta života celokupnog stanovništva na obe strane granice.

Projekat to osigurava zajedničkim aktivnostima na rešavanju jednog od glavnih izazova u zdravstvu - borbi protiv karcinoma.

Konkretne aktivnosti će se odnositi na podsticanje saradnje u oblasti onkologije između zdrvstvenih ustanova obe zemlje kako bi se obezbedio pristup modernim i efikasnim specifičnim zdravstvenim uslugama za sve onkološke pacijente koji žive u regionu, sa ciljem da se produži njihov životni vek i poboljša kvalitet života.

Počeli smo jedan izuzetno značajan projekat za javno zdravlje ljudi u Srbiji, važnu oblast medicine, koja nažalost uzima sve više maha u Srbiji. Ako nešto treba da finasiramo iz sredstava Evropske unije koja su nam raspoloživa, onda je potrebno, kad god je to moguće ulagati ih u unapređenje zdravlja naših ljudi, jer bez zdrave nacije, zdravih građana ne možemo da kreiramo bolju budućnost za sve nas, naglasila je je Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije.

U posebnim ciljevima projekta je i uspostavljanje Regionalnog centra za sprečavanje, rano otkrivanje i kontrolu malignih oboljenja u Požarevcu.

Nismo svesni šta ovo znači. Mi ćemo to osetiti tek kroz tri godine kada sve bude završeno, kada tu bude oprema i kada budemo imali neke nove mlade lekare, od kojih su neki već krenuli na specijalizaciju. Zbog kapaciteta biće primljeno još novih lekara i medicinskog osoblja i da oni na vreme krenu da se usavršavaju, kako bi se odmah po završetku maksimalno iskoristili svi kapaciteti. Ništa ne vredi novac, da sagradimo zidove i ubacimo aparate ako tu nemamo adkvatne stručnjake da rade, podvukao je dr Zoran Lončar, ministar zdravlja.


Dr Zlatibor Lončar u razgovoru sa zdravstvenim radnicima

Jedan od posebnih ciljeva projekta je i izrada izveštaja, pod nadzorom ministarstava zdravlja Rumunije i Srbije i pod pokroviteljstvom nacionalnih onkoloških društava kako bi se unapredio sistem lečenja obolelih od raka i omogućilo izvođenje medicinskih i administrativnih procedura uz mogućnost da oboleli iz Srbije dobiju dijagnozu u Rumuniji, a da se oboleli iz Rumunije leče u Opštoj bolnici Požarevac.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top