Zabrđe ima šansu za razvoj (FOTO)

Petrovac

Život

Zabrđe ima šansu za razvoj (FOTO)

Foto: Ivan Jovanović

How Good Of A Friend Are You Really?

Zabrđe je kulturno izuzetno živo selo koje je još davne 1961.godine, zajedno sa Mesnom zajednicom Kamenovo, pokrenulo manifestaciju „Susreti sela“ . 

 
Na samo četiri i po kilometra zapadno od Petrovca na Mlavi, u jaruzi između Jastrebice i Ljubanovca, nalazi se selo Zabrđe.

Selo je zbijenog tipa. Seoske kuće se ređaju duž potoka desno i levo, tako da se uglavnom pruža u dužinu. Zabrđe se deli na gornju i donju malu, od škole pa do puta koji iz Žabara vodi ka Petrovcu.

O imenu sela nema posebnih priča. Verovatno je dobilo ime po svom položaju ili „ za brdom“, kako su govorili meštani. 


Zabrđe je selo mlado po nastanku. U zapisima od 1733.godine nema pomena o njegovom imenu.  
Tragovi pristorijskog naselja otkriveni su u potesu Crkvište, koji je danas potpuno spojen sa selom. Radi se verovatno o ostacima sela Zabrđe pomenutom u Braničevskom tefteru  1467.godine. Antičke lokalitete predstavljaju Jedinsko groblje i Panarija. Panarija je veoma značajno,kultno mesto vezano za mit o sestri Jelici.
Stanovništvo Zabrđa je srpsko,  sa Kosova, iz Homolja, Resave, Vojvodine. Po popisu iz 1863.godine selo je imalo 599 stanovnika. Najviše meštana- njih 1239, imalo je 1948.godine, a po popisu iz 2011.godine u Zabrđu je živelo 764 stanovnika u 198 domaćinstava, od kojih preko 150 živi i radi u inostranstvu. 
Nažalost, trend odlaska mladih u inostranstvo i u veće gradove u Srbiji se nastavlja, baš kao i u celoj opštini.

 To je i jedan od razloga što je područno odeljenje Osnovne škole „Bata Bulić“ Petrovac na Mlavi u Zabrđu, od školske 2016/2017 zbog nedostatka učenika zatvoreno. Škola ne radi, a mali broj učenika  ide u matičnu školu u Petrovcu na Mlavi. 

Škola bez đaka


Stanovništvo se bavi poljoprivredom, a četiri domaćinstva se bave i pčelarstvom koje se u opštini Petrovac na Mlavi sve više širi.

Pčelarstvom se u Zabrđu bave tri porodice Vladisavljevića, koji su i najveći proizvođači, a med proizvode i porodice  Stepamović, Jeremić i Marković.

Košnice porodice Vladisavljević

Vladisavljevići se pčelarstvom bave još od 1980.godine. Milorad je ljubav prema pčelama i tom poslu nasledio od svog oca. Trenutno ova porodica ima oko tri stotine košnica i spadaju među veće proizvođače u celoj opštini.

Milorad sa sinom


Bavljenje pčelarstvom nije ni malo lako, kako se čini na prvi pogled. Ja sam to nasledio od roditelja koji su 1980.godine počeli timeda se bave. Dobili su na poklon nekoliko košnica, i iz godine u godinu su povećavali broj i proizovdnju meda. Trenutno med plasiramo na tržište širom Srbije, stalni smo učesnici svih prestižnih sajmova u zemlji, a imamo i svoje maloprodajne objekte na beogradskim pijacama. Država dosta pomaže pčelarima, a koliko sam informisan od ove godine se donacije po košnici povećavaju sa 600 na 720 dinara, što će biti od velikog značaja za sve pčelare“ kaže Milorad Vladisavljević. Dodaje da i opština Petrovac na Mlavi subvencioniše proizvodnju meda, ali, kaže, do sada nije koristio tu pomoć.


Obradivo zemljište u Zabrđu nalazi se van sela. Po rodnosti spada u prvu i drugu kategoriju.  

Jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača je Relja Stepanović koji je u nekoliko navrata proglašavan za opštinskog rekordera u pojedinim granama.Njegovo gazdinstvo se bavi ratarstvom i stočarstvom.  


Opština Petrovac na Mlavi planira u narednom periodu da znatna sredstva uloži u razvoj turizma, prvenstveno seoskog.

Zabrđe nema naročito atraktivnu turističku ponudu ali se o njemu prošlog leta mnogo pričalo i pisalo u medijima. Sigurno se sećate priče o ovdašnjoj porodici Milovanović koja je prošlog leta na senzacionalan način proslavila useljenje u kuću –dvorac sa dva bazena.Tom prilikom je pod blagoslovom vladike braničevskog Ignatija položen kamen temeljac za izgradnju crkve, a kako smo saznali od meštana, Milovanovići planiraju i izgradnju teniskih terena. To bi već bio dovoljan razlog da u selu počne da se rađa ideja o seoskom turizmu.

 Milovanovići - pioniri seoskog turizma

Selo Zabrđe je električnu energiju dobilo 1956.godine, telefonski saobraćaj 1989., a vodom se snabdeva iz bunara.


Zabrđe je kulturno izuzetno živo selo koje je još davne 1961.godine, zajedno sa Mesnom zajednicom Kamenovo, pokrenulo manifestaciju „Susreti sela“.Tada je bila opštinskog karaktera, a kasnije je ova manifestacija prerasla u republičke okvire i već 56 godina se odvoja kao „Takmičenje sela Srbije“.

  „Alfa i omega“  Kulturno - umetničkog društva Zabrđe je Goran Gogi Savić, koji se pored folklora uspešno bavio i fudbalom.


Folklorac i fudbaler

„Cilj našeg KUD-a je da učimo decu i omladinu pravim vrednostima, čuvamo srpsku tradiciju,narodnu nošnju i običaje od zaborava. Problem našeg sela, a verujem i cele opštine, jeste odlazak mladih. Na ovaj način pokušavamo da decu koja su ostala na selu okupimo oko pravih stvari i usmerimo na pravi put“ kaže Savić.  


Opština Petrovac na Mlavi je uložila znatna sredstva u Dom kulture koji je skoro u potpunosti renoviran. Ovde se redovno održavaju priredbe povodom takmičenja sela, novogodišnji i božićni koncerti...

Kultura živi u Zabrđu


U selu postoji fudbalski klub koji se takmiči u opštinskoj ligi, a takođe zahvaljujući opštini selo je dobilo i asfaltirani teren za mali fudbal na kome se već nekoliko godina, na Svetu Trojicu ( seosku zavetinu) održava turnir u malom fudbalu.

Seoski fudbal u žiži na Svetu Trojicu


Zabrđe je gotovo sastavljeno sa Petrovcem, pa  to u neku ruku može da bude problem za razvoj sela, ali jedno je sigurno: Zabrđe ima ljude koji žele da selo živi i da se unapređuje.I nadaju se da će u tome uspeti.

 

* Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta " Šansa za selo 2" koji sufinansira Opština Petrovac na Mlavi po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata  kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja u 2017.godini.

-  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top