Za porodicu nema „ tabu“ tema kada je zdravlje mladih u pitanju (FOTO)

Požarevac

Društvo

Za porodicu nema „ tabu“ tema kada je zdravlje mladih u pitanju (FOTO)

Foto: EB, arhiva, ilustracije

How Good Of A Friend Are You Really?

Ako je bila spremna da stvori jedno biće, porodica mora da prevaziđe sve“ tabue“, da bi to dete ili mladi čovek, mogao da se snađe u zajednici, kaže Vesna Pejić.

Naši stari su odavno govorili da je najvažnije detetu dati zdravlje i obrazovanje. A ta dva su danas u velikoj meri povezana, jer, ponekad zdravlje i te kako može zavisiti od stepena obrazovanja,a nedovoljno obrazovanje može ugroziti i zdravlje.

Primera ima mnogo. Jedan od njih je i činjenica da su u 21. veku, neke teme vezane pogotovo za reproduktivno zdravlje, i dalje „tabu“.O njima se u nekim sredinama ne govori, a neretko kod mlađe populacije vlada i stid da se obrate lekaru za savet.

Nešto se ipak menja na bolje.Uloga medija nije zanemarujuća u tome što se u javnosti sve više govori o reproduktivnom zdravlju. Država, školstvo, zdravstvo i te kako su angažovani u borbi protiv „tabua“ o reproduktivnom zdravlju mladih. Ipak, stiče se utisak da mnogi od njih, uprkos tome, nisu dovoljno informisani.

Na prvom mestu porodica treba da se zauzme kada govorimo o zdravstvenom obrazovanju. Država i škola dolaze posle. Kada dete uđe u pubertski period treba da zna šta ga očekuje, koji su uzroci i posledice, kako ne bi bili iznenađeni. Evidentno je da je granica ulaska u pubertet spuštena, znaci su vidljivi čak i u četvrtom razredu osnovne škole. Kao prosvetni radnik koji je u direktnom kontaktu sa decom, stekla sam utisak  da porodica nije odradila osnovno. Neophodno je, posebno devojčicama, objasniti šta ih očekuje kada dođu u pubertetski period. To ne sme da bude „tabu“. Porodica, ako je bila spremna da stvori jedno biće, mora da bude sposobna da prevaziđe sve“ tabue“, da bi to dete, odnosno,  mladi čovek, mogao da se snađe u zajednici u kojoj živi. Škola treba da bude dobar izvor znanja o reproduktivnom zdravlju, ali samo u smislu da potpomogne kod nekih nedoumica koje roditelji nisu uspeli ili prosto nisu mogli da otklone. Dešava se da devojčica prvi ciklus dobije u školi, pa učitelj ili nastavnik treba da bude spreman da joj objasni, ako dete nije u tom trenutnku upoznato. Grad mora svu podršku da da i porodici i školama da mladim ljudima reproduktivno zdravlje ne bude „tabu“ tema. Sve što je za mladog čoveka normalno mora da bude razjašnjeno do detalja“, kaže za E-BraničevoVesna Pejić, članica Gradskog veća Požarevca, zadužena za školstvo, obrazovanje i zdravstvo.


Pejić: Porodica treba da se zauzme najviše kada govorimo o zdravstvenom obrazovanju

 Pri Domu zdravlja Požarevac postoji Savetovalište za mlade, gde radi tim stručnjaka osposobljen baš za rad sa mladima.

Neophodno im  je objasniti da nije ništa strašno ako odu u Savetovalište. To je problem. Deca treba da se oslobode, da odu i pitaju što im nije jasno. Tamo rade divni obrazovani ljudi, spremni da daju takve odgovore. Mlade treba samo uputiti da se oslobode konzervativnog razmišljanja i pitaju stručno lice šta ih očekuje i što bi voleli da znaju“, kaže Pejić.


Stručnjaci iz Savetovališta za mlade pri DZ Požarevac uvek na raspolaganju mladima

Kao što smo već pisali u okviru projekta „Pamet u glavu“ koji u 2017. sprovodi E-Braničevo a sufinansira Grad Požarevac, psihoaktivne suprstance različito deluju na ljudski organizam. Zajedničko im je da ozbiljno ugrožavaju reproduktivno zdravlje, pogotovo mladih koji su još uvek u razvoju.

Droga je sada i znatno dostupnija mladima.  Društvo „loših” vršnjaka od presudnog  je značaja za prva iskustva sa drogom. Ovo nikako nije samo mit i u najvećem broju slučajeva u začarani krug zavisnosti ulazi se upravo usled uticaja sredine i želje za dopadanjem ili dokazivanjem u vršnjačkoj grupi. Prema iskustvima iz Savetovališta za mlade u požarevačkom Domu zdravlja,mladi se više ne zaustavljaju na pušenju marihuane, već sve češće koriste ekstazi ili amfetamin, pa čak i heroin.


Opojne supstance imaju poguban uticaj po reproduktivno zdravlje mladih

Postali smo društvo  koje se suočava sa lošim navikama mladih i nedostatkom njihove svesti o zaštiti reproduktivnog zdravlja.  

To je realnost, nažalost, i u Požarevcu. Neminovno je da će posledice takvih prilika naše društvo osetiti u narednim decenijama, a po rečima dr Jasmine Medurić, psihijatra u Savetovalištu za mlade Doma zdravlja u Požarevcu, tragovi „novih trendova” već su vidljivi.

Sve više zabrinjava činjenica da raste broj pušača i među učenicima osnovnih škola.


Zabrinjava broj mladih pušača

Nije retka slika da se u školskim dvorištima ili toaletima vide osnovci, najčešće starijih razreda, koji izlaze da popuše cigaretu između časova. 

Posledice po reproduktivno zdravlje koje ostavlja nikotin ukoliko se sa pušenjem počne u tako ranom uzrastu, ozbiljne su jer nastaju u trenutku pre nego što je okončan razvoj polnih organa, kada su tkiva osetljivija, upozoravaju  lekari.

Stručnjaci Savetovališta za mlade uvek su dostupni da na zahtev škola održe predavanja o štetnim uticajima svih poroka koji su dostupni mladima.

Cigarete, osim drugih štetnosti, takođe predstavljaju opasnost po reproduktivno zdravlje.Iako se ne čini tako na prvi pogled,duvan ima velike posledice po razvoj reproduktivnih organa kod adoslescenata i mladih. 


Duvanski dim je kancerogen, opasan po plodnost, ali i plod

Duvanski dim je prema nekim istraživanjima, najsloženija smesa hemijskih jedinjenja, sadrži kancerogene materije i mutagene komponente, i kao takav „razara“ mlad organizam. Primera radi, prema rečima dr Cvije Stojanović, specijaliste socijalne medicine Zavoda za javno zdravlje  Požarevac, radionuklidi iz duvanskog dima, oštećuju genetski materijal jajnih ćelija kod žena pušača, a kod mušakaraca  smanjuju broj živih spermatozoida. A to je, nažalost, samo jedan od štetnih sastojaka, dok ima i onih koji dovode do drastičnih posledica poput neplodnosti, anomalija ploda pa i smrt novorođenčeta, kategorični su lekari.

„Sve pomenuto, od nikotina do heroina, remeti hormonsko sazrevanje“ , tvrdi dr Medurić.

Praksa pokazuje da kod devojaka koje konzumiraju alkohol dolazi do izostanka ovulacije, dolazi do neplodnosti kod oba pola, kao i do smanjenja seksualne želje.


Posledice alkohola opasne po mlade, pogotovo devojke

Vremenom nastaju ozbiljne posledice, oslabljena je moć začeća kod oba pola, pogotovo ako se opojna sredstva konzumiraju u dužem periodu, pokazuje lekarska praksa.

Alkohol i droga imaju i indirektan uticaj na reproduktivno zdravlje  mladih. Kad popiju malo više, mladi gube „ kompas“ i neretko se upuštaju u rizične intimne odnose bez zaštite, što dovodi do opasnih HPV infekcija.


Požarevačka bolnica

Nažalost HPV virus je najčešće uzrok raka grlića materice. Lečenjem se može ublažiti ili držati „pod kontrolom“, ali kada jednom uđe u organizam, tu ostaje zauvek. Iako se o ovom virusu danas dosta zna, on je postao „ pratilac“ mladih. Razlog - promena seksualnih navika. Evidentno je da mladi sve ranije stupaju u seksualne odnose. Fizički jesu zreli, ali neretko nisu svesni u šta se upuštaju. Zato, prema tvrdnjama stručnjaka, mladi ne čine gotovo ništa kako bi se zaštitili. Lekari su saglasni da je teško zaštiti se od virusa u toku odnosa, ali postoji preventiva, a to je vakcina protiv humanog papiloma virusa

Po rečima dr Vere Joković Kostić, epidemiologa ZZJP Požarevac, preporučuje se da se ova vakcina daje deci već sa navršenih devet godina, a najbolje je to učiniti kada imaju 11 - 12 godina. Najvažnije je da bude pre stupanja u seksualne odnose.  


Zavod za javno zdravlje Požarevac

Braničevski okrug je godinama bio na neslavnom prvom mestu po broju obolelih od karcinoma grlića materice. Danas je zalaganjem stručnjaka u procesu prevencije, broj obolelih u padu, ali je smrtnost i dalje velika.

Kada je u pitanju HIV, mladi uglavnom misle da sve znaju o tom virusu i da je to daleko od njih. A, da li je baš tako?  Pri Centru za kontrolu i prevenciju bolesti ZZJZ Požarevac, od 2005. radi Svetovalište za dobrovoljno poverljivo testiranje na HIV (DPST). Savetovalište se bavi prevencijom, negom i lečenjem HIV inficiranih ili obolelih osoba. Kako mladi u adolestentskom periodu lakše usvajaju znanja i navike od vršnjaka, mogu se obratiti Omladini JAZAS-a, odnosno, vršnjačkim edukatorima i promoterima zdravlja koje ova organizacija obučava.

  I štetne navike i stilovi života takođe uzimaju danak. U želji da budu dopadljive devojke su često na rigoroznim dijetama do potpunog izgladnjivanja.


Opsednutost milimetrima i gramima dovodi do fizičkih i psihičkih poremećaja

  Neretko pribegavaju i vrlo opasnim metodama za mršavljenje, konzumirajući sve što čuju ili pročitaju na internetu, poput, recimo, limuntusa, koji navodno pročišćava i skida kilograme.Anoreksija tako postaje model lepote,a uzori su često iscrpljene manekenke. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da takvom vrstom izgladnjivanja dolazi i do prestanka lučenja hormona, odnosno hormonskog dizbalnasa, jer telo ne dobija neophodne masti i proteine.Uz to, tu je i niz drugih poremećaja, organskih i psihičkih, od pogoršanja krvne slike do izostanka menstrualnog ciklusa.

Kada govorimo o reproduktivnom zdravlju – uvek se nameće pitanje: Kada je pravo vreme da se ode kod ginekologa?


Mladi ne terba da čekaju problem da bi otišli kod ginekologa

Za to ne postoji univerzalan odgovor. Sve zavisi od životnih navika koje prate odrastanje i prva seksualna iskustva. Jedno je sasvim sigurno, pravi trenutak je fizička i psihička zrelost.

  Srednjoškolke, se prema nekim istražvanjima, najviše plaše neželjene trudnoće. Prekid trudnoće i te kako utiče na reproduktivno zdravlje, ali i psiho-fizičko zdravlje uopšte.Abortus je ujedno i vrlo rizičan poduhvat, pogotovo po plodnost.


Akcija ,,Vodim ljubav, vodim računa”

Članice Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Požarevca , reproduktivno zdravlje su istakle kao jedan od prioriteta. Ove godine, 22. februara, organizovale su tribinu ,,Vodim ljubav, vodim računa”. Na tribini su govorili dr Šana Stević, pedagog Valentina Stanković, diplomirani pravnik Milan Živković, pedagog Sanja Novaković i Tatjana Rajić, direktorka Centra za socijalni rad u Požarevcu.  

Briga o reproduktivnom zdravlju počinje od rođenja, a naročito u doba mladalaštva kada se u organizmu dešavaju promene, upoznavanje i komunikacija sa spoljnim svetom. U tom periodu treba biti što više informisan.Internet ne pomaže mnogo. Mladi kažu da znaju, a u stvari ništa ne znaju. Nisu se odazvali u dovoljnom broju na tribini, ni mala sala Centra za kulturu nije bila puna. Većim delom odazvale su se devojčice. Nakon izlaganja lekara, sociologa, pedagoga, prdstavnika MUP-a i pravnika iz tužilaštva imali su priliku da postavljaju pitanja. Shvaila sam da mladi i ne znaju kakve polne bolesti mogu da dobiju. Jedna devojčica je rekla: „Ako se on razboli, neću više biti sa njim”, na šta joj je dr Šana Stević objasnila da se polna bolest prenosi na nju, što donosi mnoge posledice, koje se ispolje kada želi da se ostvari kao majka. Devojčica je odgovorila da će se ona izlečiti. Deca ne svataju koji je proces lečenja, kakve posledice može da ostavi“, kazala je Jelena Nikolić, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Požarevca.


Jelena Nikolić, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost

Nekoliko dana pred tribinu članice Saveta razgovarale su sa Požarevljanima o reproduktivnom zdravlju mladih, a za ovu priliku pripremile su i odgovarajući štampani materijal koji je  podeljen sugrađanima. Plakati su postavljeni i po školama.

Kao što kaže doktorka  Šana Stević, mladi treba da se vole, nek cveta ljubav, ali i da, kao što ime naše tribine kaže, vode računa.U narednoj godini zdravlje mladih biće okupacija Saveta za rodnu ravnopravnost, a biće uključeni i drugi lekari“, rekla je Nikolić.

Jednom godišnje, po njenim rečima, Savet može da organizuje tribinu o reproduktivnom zdravlju.

 „Savet za rodnu ravnopravnost veoma dobro radi tribine i one bi trebalo da se prošire na sve aspekte zdravstvenog obrazovanja kako bi se približile mladima. Apelujem na škole da uključe decu u rad tih tribina, jer stvarno mogu da saznaju mnogo zanimljivih, ali nadasve poučnih stvari. Smatram da treba uvesti poseban predmet u osnovne škole  koji bi se zvao“ Zdravstveno obrazovanje“, i to od petog razreda, jer se granica polne zrelosti spušta. Ovaj predmet bi pored reporoduktivnog zdravlja, trebalo da se bavi zdravljem uopšte. Stičem utisak da smo nacija koja najmanje pažnje obraća na zdravlje“, zaključila je Vesna Pejić iz Gradskog veća Požarevca, inače profesor razredne nastave.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta  Pamet u glavu” koji sufinansira Grad Požarevac po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata  kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja u 2017.godini.

-    Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top