Za budućnost deteta najvažniji su prvih1000 dana života

Požarevac

Društvo

Za budućnost deteta najvažniji su prvih1000 dana života

Foto: zzjz.rs i arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

„Svaki trenutak je važan“ - nacionalna kampanja UNICEF-a.

Kampanja je pokrenuta u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Cilj je podizanje svesti o važnosti prvih 1000 dana života i značaju ranih iskustava za razvoj deteta.

Prve godine života predstavljaju kritičan period prilagođavanja i reagovanja na intervencije. Kada su deci uskraćena adekvatna ishrana, podsticaj i zaštita, štetni efekti mogu dovesti do dugoročnih posledica za dete, porodicu i zajednicu uopšte.

Proces brige o deci počinje u najranijoj fazi  njihovog života i zavisi od okruženja u kojem dete raste. Optimalni uslovi u njegovom domu, adekvatna ishrana, interaktivan odnos sa roditeljima i starateljima i nenasilne metode disciplinovanja u velikoj meri utiču na dobrobit deteta.

Ova kampanja ima za cilj da pomogne roditeljima i starateljima da naprave izbore koji će dovesti do pravilnog razvoja, kako bi svako dete dobilo šansu za najbolji početak u životu i dobre osnove za budućnost.

Kampanja ukazuje na značaj igre u razvoju deteta, sadrži preporuke za podizanje dece uzrasta od rođenja do navršenih 48 meseci života, preporuke za imunizaciju, savete za uspešno dojenje i ishranu odojčadi i male dece.

Zavod za javno zdravlje Požarevac zauzima značajno mesto u sistemu zdravstvene zaštite i kao takav, osposobljen je i stručno i u svakom drugom pogledu da bude adekvatna podrška ovoj nacionalnoj kampanji kroz multisektorsku saradnju.

Samo zajedničkim snagama možemo ostvariti značajne rezultate, a sve u cilju da se našoj deci omoguće uslovi za pravilan i zdrav razvoj – poručuju iz ZZJZ Požarevac. 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top