Vučiji trn – biljka koja zaslužuje svoje mesto u kućnoj apoteci

Požarevac

Zdravlje

Vučiji trn – biljka koja zaslužuje svoje mesto u kućnoj apoteci

Foto: Wikipedija

How Good Of A Friend Are You Really?

U lekovite svrhe, u narodnoj medicini, koriste se bobice i to cele, njihov sok ili ulje.

Hyppophaerhamnoides, ili u narodu poznat kao vučiji trn, pasiji trn, sibirski ananas, je samonikla, jestiva, lekovita, dekorativna biljka iz porodice zlolesinki ( Elaeagnaceae). Može biti i nekoliko metara visok, pa u zavisnosti od visine možemo reći da je reč o trnovitom  grmu ili drvetu.

Kora drveta je tamno crvena, osim na mladim granama, na kojima je siva.Listovi su postavljeni nasuprot jedan drugom, sivozeleni odozgo, odnosno, srebrnosivi na naličju.Cveta u rano proleće i to pre nego se listovi razviju.Cvetovi su neugledni, zelenožuti, a plod je koštunica, poznatija kao bobica narandžaste boje.Bobice sazrevaju u avgustu i septembru i sve do zime ostaju na drvetu.Bobice su kiselog ukusa,slabog mirisa.

Vučiji trn raste u blizini velikih reka, močvara, kao i u planinskim područijima i na peskovitom tlu.Vrlo je otporna, pogodna za gajenje u negostoljubivim predelima.

Sama biljka je dvopolna,pa da bi došlo do oplodnje i formiranja ploda potrebno je prisustvo oba pola.

U bobicama se nalazi preko dvestotine aktivnih supstanci,koje su neophodne za normalno funkcionisanje organizma. Tako,  na primer, u plodu se nalazi preko deset puta više vitamina C nego u limunu,provitamina A više od tri puta nego u šargarepi i najviše vitamina E od svih poznatih vrsta biljaka.Takođe, plod je bogat flavonoidima,koji štite od raka, a potvrđena su i antitumorska dejstva, smanjuju bol,upalu, regulišu metabolizam.

Prisutni su vitamin B1,B2,B3,B6,C,D,E,K1,provitamin A. U ulju ima folne kiseline, čija je uloga u regeneraciji dnk, enzima dismutaze,biljnih sterola, gvožđa,bakra, mangana,omega 7 mk,kao i omega 3, 6, 7 i 9 po čemu je jedinstveno. Jabučna kiselina se nalazi u velikom procentu,ima oko 2% masnog ulja, manita, kvercetina,koji jača srce i krvne sudove.


Vučiji trn

Upotreba  vučijeg trna u lekovite svrhe

Sveže bobice, sok i ulje se mogu koristiti kako za spoljašnju, tako i za unutrašnju terapiju.

Vučiji trn je dobar izbor kod mentalnog i fizičkog stresa,za podmlađivanje organizma,regeneraciju ćelija i sprečavanje starenja,kod astme,hroničnog kašlja i ostalih respiratornih problema. Ostvaruje efekat u terapiji snižavanja holesterola, šećera,regulaciji telesne mase,kod kardiovaskularnih tegoba,čira na želucu,problema sa stomakom,vidom,ublažava simptome menopauze,infekcije urinarnog sistema.Takođe, koristi se kod problema sa opekotinama,dermatitisom,psorijazom,ranama,dekubitima,aknama,strijama.

Iz do sada napisanog se može videti da vučiji trn zaslužuje svoje mesto u kućnoj apoteci u svakom domu.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top