Volja jača od bolesti

Požarevac

Sport

Volja jača od bolesti

Foto: Slobodan Jotić

How Good Of A Friend Are You Really?

Slobodan Jotić iz Požarevca prošle nedelje istrčao je polumaraton u Osijeku, za 2 sata 34 minuta. To je ujedno bio dobar trening za Beogradski maraton 22.aprila.

Ovo nije obična priča o još jednom maratoncu. 

Ovom četrdesetogodišnjaku je 2006. godine dijagnostikovana multipla skleroza, progresivna bolest koja napada ljude u drugoj ili trećoj deceniji, ne utiče na dužinu života, već na kvalitet. 

Najčešće napada motorne funkcije pa se tako u roku od 10 godina, uglavnom javljaju problemi sa hodanjem, koje može biti i sasvim onemogućeno, otežan govor, gubitak vida, vrtoglavica... Otuda i naziv bolest sa hiljadu lica.

Ali, tih hiljadu lica, nastoji da pobedi jedan čovek i to – trčanjem. 

To je, Slobodan Jotić nedavno činio i u Osijeku. Osim njega, na polumaratonu su učestvovale Vitaminka Zrnić i Tanja Ilić iz Maraton tima Požarevac. 

Vremenska prognoza je najavljivala paklen dan, sa temperaturom oko 30 stepeni. Dodatno otežavajuća situacija, pored visoke temperature, bio je i sam put do tamo.

„Iz Požarevca smo krenuli oko 3 sata ujutru, a iz Beograda oko pola pet. Zbog gužve na granici kasnili smo na trku, organizatori su nam izašli u susret i pomerili start trke za 15minuta. Nismo imali baš vremena za adekvatno zagrevanje, ali sjajna atmosfera u autobusu i na stazi je bila zaslužna da zaboravimo na te problemčiće“, priča Jotić.

Organizacija trke je po njegovim rečima bila dobra, domaćini odlični kao i atmosfera na stazi, pa trku nosi u lepom sećanju.  Ujedno mu je poslužila kao dobar trening: 

„Imajući u vidu da sam od 16. februara svake nedelje trčao zvaničan polumaraton ili trening koji je bio sa distancama dužim od tih 21,1 kilometar, nisam forsirao tempo već mi je u prvom planu bilo moje zdravstveno i fizičko stanje, tako da sam zadnjih par kilometara i hodao do cilja“, rekao je on.

Sledeća trka je već iduće nedelje, na prvom „Jagodinskom maratonu“, gde će trčati ponovo distancu polumaratona od 21.1 kilometara i ovog puta kao da je u pitanju običan trening. 

To će mi biti i poslednji dužinski trening pred „Beogradski maraton“, nakon toga mi sledi aktivan odmor kako bi se što bolje odmorio za ono glavno, ono što mi je cilj već godinu i po dana, maraton 42.2kilometara! – poručuje Slobodan kome želimo da u svojim namerama i uspe jer to je najmanje što je zaslužio...

Continue Reading

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

Pratite nas na Instagramu

To Top