Vlasnici vikendica u Vincima tuže opštinu Golubac

Golubac

Društvo

Vlasnici vikendica u Vincima tuže opštinu Golubac

Foto: Dejan Milošević

How Good Of A Friend Are You Really?

Vikendaši su u utorak iskazali nezadovoljstvo brojnim problemima u naselju i kako dogovor nije postignut, najavili tužbu protiv opštine zbog računa za vodu.

U utorak je održan drugi skup vlasnika vikendica u Vincima kako bi se skrenula pažnja nadležnima u golubačkoj opštini, na nagomilane komunalne probleme u jednom od najvećih vikend naselja u Srbiji sa oko 400 vikendica.Prvi protest organizovan je 1.maja,a od tada se, kažu vikendaši, ništa nije promenilo.

Jedan od gorućih problema su računi za komunalne usluge, koji po vikendici iznose oko 700 dinara, i između ostalog obuhvataju održavanje vodomera, kontrolu ispravnosti vode i još pojedine takse, dok se potrošnja vode dodatno naplaćuje, tvrde vlasnici vikendica.

 Računi, kažu, stižu svakog meseca, iako se kuće koriste samo leti, od maja do kraja avgusta.

Da je u praksi moguće drugačije, tvrdi Dejan Milošević iz Žabara koji ima vikendicu u Vincima.

U našoj opštini svi koji žive u inostranstvu vodu plaćaju samo šest meseci“, kaže on za E-Braničevo.

Na drugoj strani, Saša Marjanović, zamenik predsednika opštine Golubac, koji je juče razgovarao i sa vikendašima, tvrdi da se radi sve po zakonu.

Najteže je kada nas udare po džepu, ali sa zakonske strane ne vidim gde je problem i smatram da je sve u zakonskom okviru“, kaže Marjanović za E-Braničevo.

Upravo zbog računa za vodu, Dragan Radović, predsednik Udruženja vlasnika vikend kuća u Vincima, najavio je tužbu protiv opštine Golubac. 

Kao drugi čovek opštine rekao sam da svoje pravo mogu da potraže na sudu. Ako su oni u pravu, mi smo u problemu, a ako smo mi u pravu, oni su u još većem. Oni mesecima ne plaćaju obaveze i tek će onda da bude povika“, kategoričan je Marjanović.

Ali, računi za vodu nisu jedina muka vikendaša u Vincima.Veliki problem pravi im deponija koja se nalazi na kilometar i po od opštinskog vodovoda, pa traže da bude uklonjena.A dodatni problem je odlaganje i odvoženje smeća, jer vikendaši tvrde da im je na raspolaganju jedan kontejner na 80 do 100 kuća, a da ih komunalno prazni jednom nedeljno.Žale se i na čišćenje priobalja i održavanje plaže.

Čišćenje priobalja nije u nadležnosti opštine, već Srbijavoda. Prethodnih godina uključili smo se u akcije stanovnika vikend naselja, mahom materijalom, jer ako bismo izdvojili novac, bio bi prekršen zakon. Brodić koji čisti travu u vodi angažovali smo pravovremeno pretprošle i prošle godine. Prošle godine je nastao problem jer nismo na vreme izmirili obaveze, platili smo u septembru, umesto u junu, i vlasnik više neće da sarađuje sa opštinom“, objasnio je Marjanović.

Vikendaši su dali predlog da opština kupi brodić koji košta sedam hiljada evra, ali kako Marjanović kaže, njegovo održavanje košta 21 hiljadu evra, a to sa sobom nosi i druge probleme.

Opštinari i vikendaši ne mogu da se dogovore ni oko zona na osnovu kojih se formira osnovica za porez.

„Kako Vinci mogu da budu druga, a Golubac treća zona“, zapitao se Dragan Radović u ime vlasnika vikend kuća u Vincima koji smatraju da nije realno da se naselje tretira kao luks zona,a u njemu nema kanalizacije, ulične rasvete,te da opština zna da naplaćuje,a ništa ne ulaže.

Predstavnik opštine Golubac i na to ima odgovor.

Do 2008. godine kad je urađen premer, u Vincima niko ništa nije plaćao. Vikend naselje se kategoriše kao luks zona. Osnovica za porez u golubačkoj opštini je 28 hiljada dinara, dok je, recimo u Velikom Gradištu oko 30 hiljada, u Zrenjaninu 40 hiljada“, navodi Marjanović tvrdeći da  u Golupcu, kao gradskom naselju,postoje tri zone, što se, kako navodi, može proveriti u Opštinskoj upravi.

   Predsednik Udruženja vlasnika vikend naselja Vinci istakao je i problem nedostatka rasvete,a zamenik predsednika opštine kaže da ima rasvete na šetnoj stazi, te da postoji projekat za uvođenje rasvete u celom naselju, ali se čeka 2019. godina da Srbijagas prođe sa svojim vodovima, pa će opština postaviti instalacije za rasvetu u te rovove ili će kopati nove kada ovi završe.

E- Braničevo je kontarktiralo i direktora JKP „Golubac“ Miroslava Miloševića koji nije želeo da da izjavu o problemu održavanja naselja Vinci.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top