Više od 60 odsto mladih ne zarađuje

Braničevo

Društvo

Više od 60 odsto mladih ne zarađuje

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Međunarodni dan mladih obeležen je u subotu širom Srbije, a jedan od najvećih problema sa kojima se mladi suočavaju i dalje je zapošljavanje.

"Najčešća poteškoća sa kojom se mladi susreću, a da ih dele sa nama je ono što nas sve negde tišti, a to je zapošljavanje. Mladi se često žale da nemaju prilika da pronađu posao ili se na taj način stručno usavršavaju", izjavila je za RTS Jelena Mićić iz udruženja Mladi istraživači Srbije.

Više od 60 odsto mladih ne zarađuje, ali uprkos tome do radne knjižice većina ne bi preko partije, pokazuje istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije. Oni koji imaju posao najčešće nisu plaćeni više od 30.000 dinara mesečno. Tek šest od 100 mladih zarađuje više od 50.000 dinara.

"Mladi su inače po Zakonu o mladima i strategiji osobe od 15 do 30 godine, njihova stopa nezaposlenosti je 28,5 u 2016. a recimo u 2013. godini je bila 11 puta veća. Međutim, to je i dalje nedovoljno jer stopa nezaposlenosti mladih u odnosu na ukupnu stopu stanovništva je dva puta veća. Tako da moramo da radimo mnogo više i da ulažemo napore na tom planu", rekla je Snežana Klašnja, pomoćnica ministra omladine i sporta.

Zbog posla bi spakovali kofere, a kao novu adresu uglavnom pominju zemlje zapadne Evrope. Mada, 19 odsto mladih nikada nije izašlo iz Srbije.

Više o ovoj temi OVDE.

U Srbiji se obeležava od 2007. godine

Međunarodni dan mladih u Srbiji se obeležava od 2007. godine, kada je osnovano Ministarstvo omladine i sporta. Svakog 12. avgusta širom sveta, države, institucije, organizacije skreću pažnju na pitanja koja utiču na položaj omladine u društvu. Svake godine Ujedinjene nacije ovaj dan obeležavaju pod određenim sloganom, a za 2017. godinu slogan glasi "Mladi grade mir"(Youth Building Peace”) – te je naglasak na ulozi mladih u sprečavanju konflikta, održivom razvoju i miru,  inkluziji i socijalnoj pravdi.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top