Veća ulaganja u poljoprivredu

Petrovac

Poljoprivreda

Veća ulaganja u poljoprivredu

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U toku je završna faza izrade budžeta opštine Petrovac na Mlavi.Milanče Aćimović, predsednik Skupštine opštine, osvrnuo se na deo koji se odnosi na subvencije i programe za poljuprivredu u 2019. godini.

Tim koji radi na ovom programu je, po Aćimovićevim rečima, uvideo da se sredstva predviđena za subvencije u poljoprivredi ne iskoriste do kraja godine.

„Kontrolišući stanje uvideli smo da je razlog neinformisanost naših poljoprivrednih proizvođača o raspisivanju javnih poziva. Po njegovim rečima, pozabavili su se ovom problematikom, a došlo je i do smene na čelu Komisije za sprovođenje  programa subvencija u poljoprivredi. Opština Petrovac na Mlavi je raspisala dva javna poziva iz oblasti poljoprivrede. Prvi se realizuje u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i odnosi se na dodelu nepovratnih sredstava, odnosno đubriva KAN. Mogu konkurisati registrovana poljoprivredna gazdinstva, koja se bave voćarstvom. Rok za prijavu je 20. novembar. Obrasce mogu naći na pisarnici, a pomoć pri popunjavanju obrazaca mogu dobiti kod referenta za poljoprivredu u broju 26, u opštinskoj upravi. Drugi javni poziv tiče se dodele nepovratnih sredstava u oblasti poljoprivrede za fizičku imovinu naših poljoprivrednika iz oblasti voćarstva. Rok za podnošenje prijava je 12. novembar, a proizvođači mogu dobiti 500 hiljada dinara. Sve informacije, takođe, svi zainteresovani mogu dobiti kod referenta za poljoprivredu ili na telefon 331-280, info služba opštine Petrovac na Mlavi“, rekao je Aćimović.

Programe u poljoprivedi napravio je tim na čijem čelu se nalaze Aćimović i Boris Gvozdić, pomoćnik predsednika opštine. Polovina opredeljenih sredstava, tačnije 7 miliona dinara, rasporediće komisija, a drugu polovinu u saradnji sa udruženjima poljoprivrednika.

Dakle, predlog je 7 miliona direktnih subvencija, 1,3 preko Štaba za vanredne situacije za strelce protivgradne zaštite i oko 12 miliona za atarske puteve, što je veoma korisno za proizvođače.

Aćimović je obavestio proizvođače rakija i vina da je od 21. do 24.novembra u Beogradu Sajam etno hrane i pored njih pozvao udruženja koja spremaju etno hranu da se jave u opštinsku upravu kako bi opština organizovala odlazak. Opština će preko svog programa za subvencije da obezbedi mesto na štandu Braničevskog okruga na sajmu i prevoz učesnika. U dogovoru sa komisijom za subvencije u poljoprivredi, šest izlagača dnevno mogu da izlože na opštinskom štandu, kako bi se predstavio što veći broj zainteresovanih.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top