Važna svetkovina u manastiru Tumane

Golubac

Info

Važna svetkovina u manastiru Tumane

Foto: plakat/arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Manastir Tumane poziva vernike da 28. maja budu deo posebno značajnog događaja.

Toga dana, kako najavljuje jeromonah Dimitrije sa bratijom, biće svečano osvećenje obnovljene isposnice Svetog Zosima.

Od 8 sati počinje presvlačenje moštiju Svetog Zosima Tumanskog, a od 8 i 30 krenuće litija koja će svetiteljeve mošti preneti do isposnice.  Podsećamo, na oko kilometar od manastira, duboko u gustoj šumi, nedirnurta ljudskom rukom, vekove broji isposnica Svetoga Zosima. Čine je dve uklopljenje pećine, u kojima je živeo i molio se Sveti Zosim. Jedna od njih, preuređena je u pećinsku crkvicu. 

Oko 9 sati se očekuje dolazak više episkopa Srpske pravoslavne crkve, a u 9 i 30 počinje osvećenje isposnice.

Podsećamo, Sveti Zosim je za vernike i ovaj manastir veoma važan svetac jer je zbog njega i podignut “kao zadužbina Miloša Obilića koji je loveći u šumi nehotice smrtno ranio pustinjaka Zosima.” 


Sveti Zosim Tumanski

U znak pokajanja na mestu gde je izdahnuo, Obilić je počeo da podiže crkvu. Nije je završio jer je izbio Kosovski boj, ali je tug de je on stao nastavio narod.    

U Tumanu se i danas čuvaju mošti Svetog Zosima koji je sa mnogobrojnim monasima Sinaitima, došao u Srbiju tražeći mesto za podvig i molitvu. Manastirski letopis beleži mnoge slučajeve čudesnih isceljenja, a monaštvo poručuje da se svetitelj javlja onima koji ga usrdno mole, darujući mir, blagoslov i utehu.


mošti Sv. Zosima

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top