Vasilijina „mlada“ na kanadskoj markici (FOTO)

Požarevac

Kultura

Vasilijina „mlada“ na kanadskoj markici (FOTO)

Foto: E.B. Galerija Milene Bavlović Barili

How Good Of A Friend Are You Really?

Rad Vasilije Ilić iz vrtića „Leptirić“ na specijalnoj ediciji „Božićne markice“, posvećenoj Mileni Pavlović Barili, a u izdanju kanadske nacionalne pošte.

Markica je u opticaju od 22. decembra prošle godine.

Vasilija je rad naslikala na likovnoj koloniji „Poezija Mileninih boja“ koja je održana kao prateća manifestacija 54. Ljubičevskih konjičkih igara i treći segment projekta „Požarevac u srcu“ ULIS-a „Milena Pavlović Barili“.

Učesnici kolonije inspiraciju su tražili u delima Milene Pavlović Barili, a Vasilija ju je pronašla u idejnom rešenju naslovne strane časopisa Vogue, koji je Milena uradila za ovaj prestižni magazin 1940. godine.


Sa predstavljanja markice

„Počela sam da crtam od glave, pa oči, kosu, vrat i na kraju veo“, kaže mala umetnica.

Vasilijina, kako ona kaže „mlada“, nije nagrađena na koloniji, nagrade su otišle njenim drugaricama iz vrtića, ali njeno delo je otišlo još dalje, preko granice, na drugi kraj sveta. Inače, grupu talentovanih slikara u vrtiću „Leptirić“ vodi vaspitačica Marija Čerkez.

Jedan od sponzora kolonije koji je obezbedio materijal za slikanje bio je Zoran Mladenović iz Kanade, ljubitelj istorije umetnosti i promoter Srbije u Kanadi.


Vasilija sa Zoranom Mladenovićem

Nije prvi put da Mladenović promoviše Galeriju na ovaj način. U novembru 2015. štampana je markica na kojoj je predstavljeno jedno Milenino delo. Izdavačka kuća Mladenović Publishing je inače priredila i monografiju „Milena – poezija Mileninih boja“.


 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top