Usevi u dobroj kondiciji

Braničevo

Poljoprivreda

Usevi u dobroj kondiciji

Foto: juznibanat.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Ako se žetva po setvi poznaje, onda nas očekuju stabilni prinosi ozimih strnih kultura.

Prema podacima Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac na području Braničevskog okruga ove jeseni posejano je oko 40 hiljada hetktara ozimim strnim žitima.

Sama pšenica je posejana na 31 000 hektara. Površine pod ozimim kulturama veće su za 30 do 50 odsto u odnosu na prošlu godinu.

„Ovu godinu karakteriše dobar start ozimih strnih žita. Setva na 90 odsto površina obavljena je u optimalnom roku, što je jedan od pozitivnih činilca za postizanje dobrih prinosa.

Pored setve u optimalnom roku, važno je da je ona obavljena deklarisanim semenom na dobro pripremljenim površinama. Možda i najvažniji faktor za stabilne prinose je unošenje osnovnog dubriva NPK, pre osnovne obrade“, naglasila je dipl.ing Jorgovanka Vlajkovac savetodavac i stručni saradnik za ratarstvo PSSS Požarevac.

Usevi se trenutno nalaze u fazi dva do tri lista, a na parcelama gde je sejanje obavljeno u prvom roku setve ušli su i u fazu bokorenja. Po svemu sudeći usevi će ući spemni u zimski perid mirovanja, odnosno niskih temperatura (jarovizacija).

Na poljoprivrednim površinama je trenutno aktuelno duboko jesenje oranje.

„Još jednom treba podvući neophodnost unošenja osnovnog đubriva NPK pre osnovne obrade kako za ozime, tako i za jare kulture. Najbolje bi bilo da se to uradi po preporuci Poljoprivredne službe u pogledu kombinacije i količine hraniva“, zakjučila je Vlajkovac.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top