Usevi pšenice nagoveštavaju „mršav“ rod

Braničevo

Poljoprivreda

Usevi pšenice nagoveštavaju „mršav“ rod

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Nedostatak vlage i niske temperature otežavaju nicanje ozimih strnih žita.

Na teritoriji Braničevskog okruga, po podacima Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac (PSSS), ozimim strnim žitom posajano je oko 38 hiljada hektara, od čega 27 hiljada hektara pod pšenicom. U optimalnom roku posejano je svega oko petnaestak odsto površina.
Imali smo specifičnu jesen po pitanju deficita vlage u zemljištu, odnosno, nedostatka padavina. Osnovna obrada i priprema su kasnile, jer nisu mogle biti obavljene, te je gro pšenice posejano van optimalnog roka. U ovom periodu usevi bi trebalo da su u fazi početka bokorenja, ali na velikom broju površina nisu ni iznikli. Ovo kašnjenje u nicanju dovešče do ubrzavanja vegetacije, što je jedan od negativnih faktora koji utiču na visinu prinosa. Usevi koji su nikli ušli su nespremni u zimski period, u fazi dva do tri lista, i temperature ispod nule negativno utiču na njih“, rekla je za naš portal Jorgovanka Vlajkovac, svetodavac i stručni saradnik za ratarstvo u PSSS Požarevac. 
Važno je napomenuti da su ozima strna žita izuzetno tolerantna na niske temperature, tako da spreman usev pšenice može da izdrži i sedam dana na - 20 stepeni. 
Imaćemo veoma specifičnu godinu po pitanju ozimih strnih žita, s obzirom da na velikim površinama nije došlo ni do nicanja useva. Nicanje neizniklih useva očekuje se sa povećanjem dnevnih temperatura i zagevanjem zemljišta, početkom marta“, kazala je Vlajkovac. 


 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top