Uklonite ambroziju na vreme, slede kazne

Požarevac

Društvo

Uklonite ambroziju na vreme, slede kazne

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Grad Požarevac intenzivno radi na suzbijanju ambrozije.

U Gradskoj opštini Kostolac pod ambrozijom je evidentirano 40 hiljada hektara na 45 lokacija, a u Požarevcu 60 hiljada hektara na 27 lokacija.

 Dejan Rakić, predsednik Štaba za sistematsko suzbijanje ambrozije grada Požarevca, neveo je da je kampanja mehaničkog uklanjanja ambrozije počela 6. jula i ga će trajati do 31. avgusta, a vrši je firma „Eko san”. Nakon 31. avgusta, ova firma vršiće i održavanje pokošenih površina.

Cilj Štaba za sistematsko suzbijanje ambrozije na prvom mestu je edukacija, da sva privatna lica imaju svest da u svojim domaćinstvima uklone ambroziju koja je opasan alergen. Zbog važnosti uklanjanja ambrozije, grad Požarevac je opredelio znatno više sredstava nego do sada. U slučaju ne sprovođenja mere suzbijanja ambrozije na privatnim posedima, zaprećena je kazna u iznosu od 25 hiljada dinara

Koliko je važno suzbiti amroziju govore i poslednja merenja koncentracije polena u vazduhu Zavoda za javno zdravlje Požarevac

O tome više pročitajte OVDE

Ambrozija

Ambrozija je korovska biljka, u narodu je poznata pod imenom limundžik, fazanuša, partizanka i kao Krausova trava. Biljka je visine od jednog do jedan i po metar. Stabljika joj je uspravna, razgranata i obrasla grubim dlačicama. Izgledom podseća na žbun. Listovi su naspramni, jajoliki i dlakavi, dok su joj cvetovi žućkasti i raspoređeni kao grozdovi na vrhu stabljike i po granama. Ambrozija je veoma prilagodljiva i vrlo brzo se širi. Ima je i na zapuštenom, ali i na kultivisanom, obradivom zemljištu, gde sprečava razvoj drugih biljaka. Polen ambrozije izaziva alergiju kod 10 odsto ljudi. Od svih polenskih alergija polen ambrozije je uzročnik u 50 do 60 odsto slučajeva.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top