Udružila se požarevačka opozicija

Požarevac

Politika

Udružila se požarevačka opozicija

Foto: facebook

How Good Of A Friend Are You Really?

U Požarevcu potpisana Deklaracija o zajedničkom opozicionom delovanju,borbi za fer i slobodne izbore, borbi za slobodu medija i međusobnom uvažavanju.

Deklaraciju su potpisali pokreti „Jasno i glasno“ i „Iskorak“, Demokratska stranka, Socijaldemokratska stranka, Ruska stranka, Zavetnici, Dveri, Nova stranka i „Dosta je bilo”.

Popisnici smatraju da je aktuelna gradska vlast  nedovoljno angažovana na poboljšanju funkcionisanja obrazovnih i zdravstvenih institucija na teritoriji grada i da ne preduzima ništa u cilju unapređenja uslova rada zaposlenih u navedenim institucijama. Takođe smatraju da je zapostavljen razvoj kulture u Požarevcu, te da je vladajuća garniture pokazala nesposobnost da pronađe rešenja za angažovanje domaćih i stranih investitora radi razvoja privrede na teritoriji grada, kao i nezainteresovanost da pruži adekvatnu pomoć razvoju preduzetništva i zanatstva,  a učinila sve da minimizira borbu protiv korupcije i kriminala.

Aktuelna vlast je, kako je navedeno u deklaraciji, pokazala nezainteresovanost i za javno deklarisani planski razvoj poljoprivrede i sela, ispoljila nesposobnost u domenu upravljanja namenskim trošenjem gradskog budžeta za projektni razvoj grada, a shodno realnim potrebama građana, praktično odustala od unapređenja sistema zaštite životne sredine i uspostavljanja efikasnog sistema zaštite od vanrednih situacija.

Lokalna vlast u Požarevcu, kako se dalje ističe u Dekalaraciji,  učinila je veoma malo na razvoju sistema socijalne zaštite, posebno na polju sprečavanja nastanka  individualnih  i  grupnih egzistencijalnih problema, kao i na polju adekvatne pomoći socijalno ugroženim licima, svojim postupcima dovela do potpune zatvorenosti medija za bilo kakve opozicione opcije u Požarevcu, promovisala političku pripadnost kao osnovni vrednosni kriterijum pri zapošljavanju lica, posebno pri izboru na rukovodeće dužnosti u javnim preduzećima i ustanovama.

Potpisnici  Deklaracije su saglasni da zajednički preduzimaju sve oblike mirne borbe za slobodne i poštene izbore,  prvenstveno u pogledu blagovremenih provera tačnosti i ažurnosti biračkih spiskova,  aktivnog učešća u kontroli sprovođenja izbornog postupka i ravnopravne zastupljenosti pozicije i opozicije u medijima.

Jedan od sadržaja zajedničkog delovanja u ovoj oblasti biće i inicijativa  za izmenu zakonodavstva u pogledu izbornog sistema na lokalnom nivou.

Deklaracioom je predviđeno formiranje Saveta, koji će biti nadležan za primenu odredaba Deklaracije, donošenje odluka i koordinaciju aktivnosti u domenu zajedničkog delovanja, praćenje realizacije ugovorenih odredaba i rešavanje eventualnih spornih pitanja između potpisnika Deklaracije.

U Savetu će potpisnici Deklaracije biti ravnomerno zastupljeni sa pravom jednog glasa. Sastancima Saveta prisustvovaće ovlašćeni predstavnici potpisnika.

Potpisnici Deklaracije su saglasni da bi se eventualne koalicije između njih definisale posebnim aktom.

Deklaracija je potpisana 24. maja.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top