U Srbiji je sve manje dece, prognoze zabrinjavaju

Braničevo

Društvo

U Srbiji je sve manje dece, prognoze zabrinjavaju

Foto: 1000logos.net

How Good Of A Friend Are You Really?

Broj dece u Srbiji je smanjen za skoro 40.000 od 2011. do 2016. godine, a procenjuje se da će ukupan broj stanovnika opasti na 5,5 miliona do 2041. piše “Blic”.

Ove zabrinjavajuće podatke izneo je direktor Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lo. Prema njegovim rečima, pad broja stanovnika od čak 23 odsto u odnosu na podatke iz popisa stanovništva 2011. je dramatičan, kao i to da će radna snaga znatno ostariti.

- Radna snaga će se smanjiti 21 odsto do 2041. godine. Srbija se već neko vreme suočava sa negativnim demografskim trendovima. Radna snaga koja je oskudni resurs brzo se smanjuje - rekao je Sen Lo, piše “Blic”.

On upozorava da nijedna zemlja neće moći da se takmiči u ekonomiji ako ne uloži mnogo više i efikasnije u svoje ljude, posebno u decu.

- Ljudski kapital nove generacije se gradi kroz strateška ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i socijalnu zaštitu - istakao je Sen Lo na panelu “Fokus na ljudima - zdrava ekonomija”, na nedavno završenom Kopaonik biznis forumu. Direktor Unicefa naveo je i da je u Srbiji 30 odsto učenika od 15 godina i dalje funkcionalno nepismeno, iako Srbija ulaže znatna sredstva u obrazovanje dece.

Na panelu je navedeno da se prema indeksu "Global Human Capital 2017" Srbija nalazi na 60. mestu od 130 zemalja prema tome koliko kvalitetno i efikasno razvija svoj ljudski capital, navodi “Blic”.

Celokupan tekst OVDE

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top