U Požarevcu dan posvećen humanosti

Požarevac

Događaji

U Požarevcu dan posvećen humanosti

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Dve akcije dobrovoljnog davanja krvi organizovane u najhumanijem gradu u Srbiji.

U Domu Crvenog krsta u toku je akcija dobrovoljnog davanja krvi koju Crveni krst Požarevac organizuje u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije i Gradskim odborom Srpske napredne stranke.

Akcija se sprovodi u okviru zimske kampanje, a poznato je da su tokom ovog perioda godine moguće nestašice krvi.

„Krv treba da čeka pacijenta, a ne pacijent krv, to je ideja kojom se vodimo u Crvenom krstu. Tokom ove godine očekuju nas velike promene na polju davalaštva. U proceduri je novi Zakon o transfuziološkoj delatnosti, koji stupa na snagu 1. januara 2019. godine. Od 1. maja Kabinet za transfuziju krvi Opšte Bolnice u Požarevcu postaje banka krvi, a tokom godine formiraće se četiri centra u Srbiji za dobrovoljno davalaštvo. Nadam se da ćemo na kraju godine ponovo biti najbolji u Srbiji i opet poneti titulu najhumanije sredine“, rako je Saša Obradović, sekretar Crvenog krsta u Požarevcu.


Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca, Ivana Rodić,iz Instituta za transfuziju krvi Srbije i Saša Obradović, sekretar Crvenog krsta Požarevac

Po rečima Ivane Rodić, načelnika odseka za motivaciju i organizaciju dobrovoljnog davanja krvi Instituta za transfuziju Srbije, Institut ima kontinuiranu saradnju sa SNS- om, koja doprinosi obezbeđivanju još većih količina krvi u Požarevcu.

„Januar je zavrešen. Juče smo sravnili rezultate i Institut je prikupio oko 500 jedinica krvi više u odnosu na prethodnu godinu i što je najvažnije, nije bilo problema kod lečenja pacijenata ni u beogradskim klinikama, a ni u požarevačkoj bolnici, bez obzira na veliki broj prazničnih dana, koji nas tradicionalno usmere ka porodici. Naš zadatak je da se dobro pripemimo za početak naredne godine, kada će u potpunosti slika transuzioloških službi na teritoriji Srbije izgledati drugačije, da približimo nov način rada našim građanima i ostvarimo jednake i možda, za stepenik bolje rezultate nego u prethodnoj godini za šta imamo dovoljno energije i iskustva“, kazala je ona.

Rodić je podsetila na akciju dobrovoljnog davanja krvi u februaru čiji su promoteri novinari.

SNS sprovodi razne akcije tokom godine, ali su kako ističe Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada, najponosniji je na akcije ovog tipa.

„Čast nam je da se pridružimo svakoj akiciji, ali i da ih organizujemo i pomognemo da Požarevac bude ponovo najhumaniji grad u Srbiji. Požarevac je u mnogo čemu prvi u Srbiji, ali ali je posebna čast biti prvi u dobrovoljnom davanju krvi“, kazao je Ilić.

Tokom akcije priključili su se i pripadnici PU Požarevac, kako bi dali krv za povređenog kolegu.  

Paralelno sa ovom akcijom, u Kabinetu za transfuziju krvi Opšte bolnice u Požarevcu odvija se akcija „Dajte krv, spasite život”, koju realizuje Super rukometna liga Srbije u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije.

Pored požarevačkih superligaša „Požarevca“ i „Rudara“, priključili su im se i fudbaleri „Mladog radnika“ i „Maraton tim“.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top