U Petrovcu na Mlavi nema morbila

Petrovac

Zdravlje

U Petrovcu na Mlavi nema morbila

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Prema dopisu Saveta za zdravlje opštine Petrovac na Mlavi, a u vezi sa preduzimanjem mera radi suzbijanja malih boginja, održana konferencija za novinare.

Predstavnicima medija se tom prilikom obratila dr Nataša Milivojević Đorđević, načelnik Službe za zaštitu dece sa savetovalištem za mlade.

„Na teritoriji naše opštine počev od 9. oktobra 2017. godine zaključno sa 27. aprilom 2018. godine, od kada su na snazi mere poštrenog epidemiološkog nadzora, nismo zabeležili slučaj morbila. To nije slučajnost. Što se tiče mera, najvažnija zaštita je vakcinacija, kao jedini efikasan način borbe protiv morbila. Zato se sprovodi intenzivna vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica uzrasta od 12 meseci jednom dozom ili vakcinacija u sedmoj godini. Naš obuhvat vakcinacije je 95% i to jeste cilj Ministarstva zdravlja i instituta. Preporuke su da treba dostići taj nivo vakcinisanosti kako bi imali dobar kolektivni imunitet. Mi smo dostigli taj nivo, a u narednom periodu je potrebno to i održati. Ovaj rezultat je postignut zahvaljujući lekarima i sestrama naše službe. Naravno, u našoj ustanovi postoje svi protokoli u vezi sa tim kako se postupa ako se pojavi sumnja na morbile, prostor za izlolaciju, način transporta pacijenata, kao i kontakt sa odgovarajućim službama, odnosno infektivnim odeljenjem Opšte bolnice u Požarevcu“ – kazala je dr Milivojević Đorđević.


dr Nataša Milivojević Djordjević

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top