U Braničevskom okrugu od raka godišnje umre više od 500 ljudi

Požarevac

Zdravlje

U Braničevskom okrugu od raka godišnje umre više od 500 ljudi

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Rano dijagnostikovanje raka spašava živote, jer su u velikom broju slučajeva, ako se otkriju na vreme, maligne bolesti izlečive.

Prema Kalendaru javnog zdravlja, mart je mesec borbe protiv raka. Cilj obeležavanja pomenute kampanje je povećanje svesti celokupne javnosti o tome koliko je ovo veliki problem, kao i upoznavanje sa mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, broj obolelih u svetu je sa 12,7 miliona u 2008. porastao na više od 14 miliona u 2012. godini u kojoj je takođe, bitku sa rakom izgubilo 8,2 miliona ljudi. 

U našoj zemlji, svake godine se dijagnostifikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, a godišnje, od raka umire više od 20.000. 

U Braničevskom okrugu u 2015. život su izgubile 522 osobe, što je 15,5% od ukupnog broja umrlih, odnosno, svaki šesti preminuli je bolovao od malignih bolesti”, istakla je dr Cvija Stojanović specijalista socijalne medicine u ZZJZ Požarevac.

Vodeći uzroci obolevanja i umiranja od raka u našoj zemlji gotovo su identični onima koji se beleže u većini zemalja u razvoju.

Muškarci u našoj sredini najviše obolevaju od raka pluća, debelog creva i prostate. Kod žena, maligni proces je najčešće lokalizovan na dojci, debelom crevu, plućima i grliću materice.

Najveći problem kod nas predstavlja neprepoznavanje rizičnog ponašanja i nedovoljno korišćenje pozitivnih iskustava iz razvijenih zemalja sveta u sprovođenju programa prevencije i ranog otkrivanja raka.

„Cilj obeležavanja je da se podigne nivo svesti celokupnog stanovništva o faktorima rizika koji povećavaju verovatnoću oboljevanja od zaraznih bolesti, da se poveća obim preventivnih pregleda u nameri ranog otkrivanja bolesti, da se smanji oboljevanje i umiranje, kao i da se poboljša kvalitet života ljudi koji su već oboleli“, naglasila je dr Stojanović.

Po broju obolelih od karcinoma grlića materice, Braničevski okrug, nažalost prednjači. 
„Dom zdravlja sprovodi skrining karcinoma grlića materice od 20. decembra 2012. godine. Prošle godine obavljen je ginekološki pregled sa Papa testom kod oko 1500 žena. Invazivni karcionom dijagnostikovan je kod jedne osobe“ navodi dr Stojanović.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top