U borbi protiv upotrebe narkotika važna je uloga roditelja

Požarevac

Zdravlje

U borbi protiv upotrebe narkotika važna je uloga roditelja

Foto: arhiva i plakat

How Good Of A Friend Are You Really?

Zavod za javno zdravlje Požarevac zajedno sa domovima zdravlja Braničevskog i Podunavskog okruga podržava i organizuje kampanju povodom 26. juna.

Kampanja se zasniva na medijskim aktivnostima, distribuciji zdravstveno vaspitnog materijala i organizaciji aktivnosti na terenu.

„Uključivanje što većeg broja partnera u obeležavanje ovog značajnog datuma iz Kalendara zdravlja, doprinosi daljem jačanju međusektorske saradnje u oblasti smanjenja ponude i potražnje droga i unapređenju javnog zdravlja“, poručuju iz ZZJZ Požarevac.

Rezolucijom 42/112, iz 1987. godine, Generalna skupština UN-a proglasila je 26. jun Međunarodnim danom protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama kao izraz odlučnosti da ojača delovanje i saradnju u borbi protiv ovih pojava.

Taj dan se obeležava širom sveta u cilju mobilisanja pojedinaca i zajednice za aktivan odnos u suzbijanju problema zloupotrebe droga.

Slogan kampanje za 2018. godinu je isti kao i prethodne, glasi „Prvo saslušaj” i ukazuje na to da je slušanje dece i mladih prvi korak koji treba načiniti kako bi im se pružila pomoć u njihovom zdravom odrastanju i bezbednom razvoju.

Glavni ciljevi prevencije su sprečavanje konzumiranja psihoaktivnih supstanci, odlaganje konzumiranja psihoaktivnih supstanci i sprečavanje da oni, koji eksperimentišu sa drogama, postanu korisnici visokog rizika i zavisnici od droga.

Detinjstvo i adolescencija su periodi značajnog razvoja i mogućnosti, ali i vreme posebne osetljivosti na rizična ponašanja, uključujući i upotrebu duvana, alkohola i droga.

Većina mladih nikada neće koristiti droge, ali oni koji hoće su često pogođeni faktorima koji su van njihove kontrole kao što su siromaštvo, izloženost nasilju, nedostatak roditeljske brige i ljubavi i provođenje vremena sa vršnjacima koji se rizično ponašaju.

Posebno je važno razvijati i sprovoditi programe namenjene osetljivim grupama pod povećanim rizikom za korišćenje psihoaktivnih supstanci, a ne manje važno je i uključivanje roditelja u preventivne aktivnosti.

Ovogodišnja kampanja šalje korisne poruke svim partnerima u prevenciji zloupotrebe psihoaktivnim supstancama, roditeljima, nastavnicima, radnicima u prevenciji kao i u policiji.

Zavod za javno zdravlje Požarevac, zajedno sa domovima zdravlja Braničevskog i Podunavskog okruga, kao i uvek do sada, podržava i organizuje kampanju povodom Međunarodnog dana protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama, pre svega medijskim aktivnostima, distribucijom zdravstveno vaspitnog materijala i organizacijom i koordinacijom zdravstveno vaspitnih aktivnosti na terenu.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top