Tretmani za decu sa smetnjama u razvoju

Požarevac

Zdravlje

Tretmani za decu sa smetnjama u razvoju

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Počela realizacija projekta „Savetodavno-terapijske aktivnosti za decu sa smetnjama u razvoju i članove njihove porodice“.

Projekat sprovode Dom zdravlja Požarevac i Udruženje „Vertas“,  a odobrilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje,boračka i socijalna pitanja.

„Pronađen je zajednički interes - pacijenti. Dom zdravlja daje prostorije, a Veritas stručni kadar. Tokom realizacije projekta, od maja do decembra, biće pružane usluge deci sa smetnjama u razvoju i članovima njihovih porodica.“, rekao je dr Dragan Rakić, direktor Doma zdravlja Požarevac.

dr Dragan Rakić direktor Doma zdravlja Požarevac

Dom zdravlja je prva ustanova iz sistema zdravstvene zaštite sa kojom je „Veritas“ izgradio partnerstvo, a rezultati će pokazati koliki je značaj i potreba za ovakvim aktivnostima. 

„Projekat je osmišljen tako da se najveći broj aktivnosti odvija sa decom kod kojih postoji sumnja da imaju smetnje u razvoju ili su im već dijagnostifikovane smetnje u razvoju. Dom zdravlja sa ljudskim kapacitetima koje ima ne može da izađe u susret velikom broju dece sa smetnjama u razvoju i članovima njihovih porodica“,  kazala je Jasmina Turudić, defektolog iz udruženja „Veritas“.

Jasmina Turudić

Po njenim rečima, procenu dece vršiće razvojno savetovalište, pri Domu zdravlja.   Sa decom će raditi dva defektologa i doktor defektoloških nauka iz udruženja. Planirano je da to budu deca uzrasta do 7 godina, ali mogu i nešto starija. 

Turudić dalje navodi da ima puno dece i trenutno ne mogu odgovoriti na sve zahteve, ali će pokušati da tokom projekta sve njih uzmu u obzir.

U toku realizacije projekta biće urađen skrining, u saradnji za razvojnim savetovalištem i pedijatrijskom službom. Roditelji će odgovarati na “upitnik” kako bi prepoznali problem koje dete ima. Time će se videti koliko iz opšte populacije ima smetnji za koje treba uraditi ranu intervenciju, odnosno pružiti tretman, kako bi se prevazišle smetnje i  teškoće ili razvili potencijali koji su prisutni kod dece.

„Želimo da kod dece razvijemo neke latentne potencijale i nije slučajno što radimo sa decom u najranijem uzrastu kada je šansa za razvoj i razvijanje takvih sposobnosti kod dece najveća”, kazala je Turudić.

Najpre će biti izvršena trijaža dece koja će ući u tretman, potom sačinjeni terapijski protokoli, a nakon toga uslediće realizacija tretmana sa decom. Sa svakim detetom radiće se dva puta nedeljno.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top