Svi mi zajedno činimo Srbiju! (VIDEO)

Braničevo

Saopštenja

Svi mi zajedno činimo Srbiju! (VIDEO)

Foto: MDLUS

How Good Of A Friend Are You Really?

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave želi da vam predstavi promotivni spot „Svi mi, zajedno, činimo Srbiju“, navodi se u saopštenju koje prenosimo u celosti.

Spot je nastao u okviru informativne kampanje o novinama kojima unapređujemo prava i položaj pripadnika nacionalnih manjina, kao i o njihovim mogućnostima u susret izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Spot predstavlja najvažnije novine zakona donetih u toku prolećnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije, i to: Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma, kao i delom Zakonom o matičnim knjigama.

Da podsetimo, među novinama su:

Donošenje politika u skladu sa potrebama manjina. Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama omogućavamo dobrovoljni upis podatka o nacionalnoj pripadnosti, čime se našim građanima obezbeđuje pravo na očuvanje posebnosti, kao izražavanje, čuvanje i negovanje svoje pripadnosti određenoj nacionalnoj manjini.

Efikasniji nacionalni saveti nacionalnih manjina i njihov transparentniji rad. Izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina jasnije su definisana ovlašćenja nacionalnih saveta nacionalnih manjina, smanjenje prekomerne politizacije i transparentniji rad nacionalnih saveta.

Pozitivna diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina u pogledu zapošljavanja. Težnja je da se sa ovom aktivnosti nastavi do postizanja odgovarajuće zastupljenosti zaposlenih u javnom sektoru na svim nivoima teritorijalne organizacije.

Ispisivanje toponima na jezicima nacionalnih manjina. Propisano je da se u naseljenim mestima u opštini ili gradu u kojima nacionalna manjina dostiže 15% ukupnog stanovništva, nazivi ulica, trgova, naseljenih mesta i drugi toponimi ispisuju na jeziku te manjine.

Obezbeđivanje mogućnosti da se manjinski narodni poslanik obrati na svom jeziku u Narodnoj skupštini Srbije. Za ostvarenje ovog prava, pored tehničkih mogućnosti koje je Narodna skupština dužna da obezbedi, važno je i da narodni poslanik pripada nacionalnoj manjini čiji broj u ukupnom stanovništvu Republike Srbije prelazi dva odsto prema poslednjem popisu.

Istovremeno, u spotu podsećamo sve pripadnike nacionalnih manjina koji žele da se upišu u Poseban birački spisak, a koji ispunjavaju opšte uslove za sticanje biračkog prava u Republici Srbiji, da time stiču pravo da biraju i budu birani na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina koji će biti raspisani u avgustu, a održani na jesen ove godine.

Birač se upisuje na posebnom obrascu koji, u pisanoj formi, podnosi opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema mestu prebivališta. Obrazac zahteva može se preuzeti OVDE. Zahtev se podnosi prema mestu prebivališta ili mestu boravišta za interno raseljena lica.

Spot možete pogledati na zvaničnom YouTube kanalu MDULS:

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top