Svetlana u 28 godina u „kandžama“ bolesti i samoće

Žabari

Život

Svetlana u 28 godina u „kandžama“ bolesti i samoće

Foto: Saša Mratić

How Good Of A Friend Are You Really?

Život ispisuje čudne stranice.U Aleksandrovcu kod Žabara jedna mlada žena živi sama, bolesna,u nehumanim uslovima i bez primanja. Ovo je njena životna priča...

Svetlana Dević rođena je 18 marta 1990. godine. Majka je ostavila kao bebu, pa je živela kod oca i babe. U međuvremenu je umrla, a pre dve godine umro joj je i otac od raka grla. Baba je jako stara i kod mlađeg sina je u Austriji. Svetlana ima jedno dete iz vanbračne zajednice koje je u hraniteljskoj porodici, jer zbog bolesti nije mogla da se izbori da ga sama neguje.


Svetlana Dević

Ova žena je ostala potpuno sama.

Živi u očevoj kući, polusrušenoj, bez vode i drva.Pod svakodnevnom pretnjom da se na nju uruši i ostatak krova, Sa njom stanuje hladnoća. Nada za boljim životom se iselila odavno iz ove prostorije koja je nekada bila dom jedne porodice.


Kuća u kojoj živi Svetlana Dević


Jedan deo se urušio

 Saša Mratić,Svetlanin rođak, kaže da ona godinama ima epilepsiju,često ima napade i ostaje bez svesti, a nedavno je imala napad na ulici i završila u obližnjem „šancu“punom vode.  Radnici  aleksandrovačke klanice koji su tuda prolazili izvadili su je i zvali Hitnu pomoć. Dom zdravlja Žabari je odmah poslao sanitet i posle pregleda u požarevačkoj bolnici vraćena je kući.

„Moja sestra ju je smestila u krevet, založila vatru i donela sendvič. Svetlana je naša rođaka i pružimo joj hranu ili ogrev, ali njoj treba lečenje i nega, i sva sreća što je ostala živa tada.  Nema zdravstvenu knjižicu, nije sposobna da brine o sebi, ali i uslovi u kući su strašni.

Pomaže joj i stric. Drva i ugalj uzimamo od njega da joj naložimo vatru. Ostavi joj i neku paru ali ne sme da je ostavi u svojoj kući jer strahuje da je ne zapali ili napravi neku drugu štetu, kada dobije  epi napade. Kada joj baba tu ona zivi u stričevoj kući,“  kaže rođak.

Svetlana Dević nema nikakva primanja.Nema ni pomoć od države.Nema ništa. Osim mladosti i bolesti – ima tek 28 godina, a epilepsija joj jedina „pravi društvo“.Ne napušta je.

U ovakvom stanju bolesti, kaže njen rođak, ranije je pokušala i da se ubije, bacivši se pod auto.

Šta će biti sa ovom nesrećnom mladom ženom?

Ako na bilo koji način možete da pomognete, javite se u Fejsbuk inbox,a mi ćemo vaše poruke proslediti Svetlaninom rođaku.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top