Sveti Trifun, zaštitinik grožđa i bilja

Braničevo

Društvo

Sveti Trifun, zaštitinik grožđa i bilja

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Sveti Trifun je svetac iz 3.veka, jedan od onih koji su stradali tokom progona hrišćana.

Rođen je u siromašnoj, ali pobožnoj porodici. U predanjima i legendama ostao je upamćen pre svega kao iscelitelj. Živeo je skromno, i otuda se neretko predstavlja kako čuva guske jer se time ovaj svetac i bavio tokom svog zemaljskog života.   

Dolaskom na presto rimaskog cara Dekija, počinju progoni hrišćana, pa pošto nije želeo da se odrekne vere, Sveti Trifun je mučen i pogubljen. 

Inače, za Svetog Trifuna se vezuju razne priče, pre svega ona o tome kako je uspeo da izleči ćerku kralja Iroda za šta je dobio izvesne povlastice. 

U našoj zemlji, njegov praznik pre svega svetkuju vinogradari, jer se veruje da on štiti vinovu lozu, a među vinogradarima ima više anegdota o Svetom Trifunu. Među njima i ona po kojoj on nije imao nos jer je jednom veoma rano ustao da oreže vinograd, okluznuo se na zaleđenu baricu i makazama otsekao nos. To su verovanja koja se prenose sa kolena na koleno i koje vinogradari šire.

Grčki filozof iz I veka nove ere, Plutarh, za vino kaže da je od sveg pića najkorisnije, od svih lekova nakukusnije, a od sve hrane najprikladnije. 

Treba raditi na širenju novih vinogradarskih poteza i površina, na dobijanju ovako kvalitetne tečne, hrane, jer ko pije vino, ne poznaje štetnost, ako ga ne pije ne poznaje njegovu korist.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top