Svet je preplet zlatnih niti (FOTO)

Požarevac

Kultura

Svet je preplet zlatnih niti (FOTO)

Foto: GSU

How Good Of A Friend Are You Really?

U Galeriji savremene umetnosti izložba radova na papiru Ljiljane Bursać „Logos preplet”.

Po rečima dr Olivera Tomića u ornamentu se skriva duboka simbolična vrednost. Različiti simboli, različiti ornamenti potiču iz različitih kulture i tradicije gde se može naići na nordijske rune, keltske odnosno, irske minijature, na vizantijsku iluminaciju, na srpske srednjevekovne rukopise, ima i islamskih motiva – na prvi pogled površno, jedan eklekticizam, pomalo postmoderna…


Dobra prilika za razmenu mišljenja

 „Ovde se ne radi o spoljnom prikupljanju nasumično odabranih simbola, nego o pojavljivanju onoga što je svima zajedničko – to je traganje za jednom primordijalnom tradicijom i za onim što je u ovim kulturama esencijalno. Umetnica je ovde možda i nesvesno upotrebila ono što je ilustracija staroindijskog principa šruti i smirti. Šruti (niz) znači neposredno nadahnuće ili direktnu inspiraciju“, rekao je Tomić, profesor na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, nekada profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, sekretar Hilandarskog odbora SANU, kustos Narodnog muzeja u Beogradu. 

U tekstu za katalog Irina Tomić ističe da je kao jedan od najstarijih i najopštijih mitova, preplet, iskonska slika, nasleđena mogućnost stvaranja predstava, koja se ispoljava u različitim epohama i kulturama. Iskonske slike, kasnije nazvane arhetipovima, potiču iz dubina kolektivnog nesvesnog i iz njih se rađaju, uobličavaju ideje i pojmovi. One su imago Dei u čoveku; „utisnute forme“.

Dokaz za to je i runsko pismo, rune ili runice, čije je prisustvo zabeleženo u skoro svim delovima Evrope, Balkanskog poluostrva pa i na našim prostorima. Najminuciozniji prepleti u evropskoj umetnosti vezuju se za stvaralaštvo Kelta, a kasnije za hrišćanske irske ukrase i minijature. Prepleta je, međutim, bilo i u antičkoj umetnosti, vizantijskoj, ali isto tako i u islamskoj, a ima ih i danas u profanom stvaralaštvu. U nizu radova od runa do srpskih srednjevekovnih iluminacija odvijaju se i slovni zapisi, a ukrašava se sve što čini logičan sled, i onaj sakralni/ od šume-mesta inicijacije ka prosvetljenju, u vizuelni poredak.

Izložba obuhvata i zidnu instalaciju već izlaganu na Međunarodnom trijenalu proširenih medija 2016. u Beogradu, na temu „Grad”, kao i diptih, vlasništvo Muzeja u Požarevcu iz otkupa Ministarstva kulture.

Takođe, Ljiljana Bursać nastavlja svoj interaktivni performans započet 2016. u Galeriji 73 u Beogradu – ručno kopiranje Trebnika Goraždevske štamparije iz 16 veka.


Sa izložbe Ljijane Bursać

Opširnije: OVDE

Izložba će biti otvorena do 20. novembra.

  • Svet je preplet zlatnih niti (FOTO)
  • Svet je preplet zlatnih niti (FOTO)
  • Svet je preplet zlatnih niti (FOTO)
  • Svet je preplet zlatnih niti (FOTO)
  • Svet je preplet zlatnih niti (FOTO)
  • Svet je preplet zlatnih niti (FOTO)
  • Svet je preplet zlatnih niti (FOTO)
  • Svet je preplet zlatnih niti (FOTO)

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top