Sve manje vakcinisane dece u Srbiji, male boginje ponovo prete?

Braničevo

Zdravlje

Sve manje vakcinisane dece u Srbiji, male boginje ponovo prete?

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Trenutni procenat dece koja su primila MMR vakcinu veoma je nizak i u konstantnom je opadanju, tvrde stručnjaci.

Nedovoljna informisanost kao i predrasude mnogih roditelja, polako ali sigurno dovode do toga da nam ponovo preti epidemija malih boginja.

Procenat imunizacije dece protiv malih boginja, zaušaka i velikih boginja na teritoriji Srbije prošle godine iznosi samo 81 odsto. Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, u prošloj godini je MMR vakcinu primilo 65 odsto dece sa teritorije Beograda. Bolji je obuhvat dece uzrasta od sedam godina, tj. revakcinacija MMR vakcinom koja je sprovedena kod 91 odsto dece. Ipak, tih 91 odsto je takođe manje od minimuma.

Načelnica Jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, prim. dr Leposava Garotić-Ilić kaže za “Blic” da se na teritoriji Beograda registruje pad obuhvata MMR vakcinom od 2012. godine.

Takođe, ona je upozorila na to da je naša zemlja i dalje ispod minimuma neophodnog za kolektivni imunitet.

 Da bismo postigli kolektivni imunitet, neophodno je da 95 odsto dece bude vakcinisano MMR vakcinom. Kolektivnim imunitetom se štite i deca koja zbog neke kontraindikacije nisu vakcinisana, deca do godinu dana koja još nisu imala priliku da budu vakcinisana, kao i odrasle osobe čiji je imunitet pao - priča prim. dr Garotić-Ilić.

Zarazne bolesti ne poznaju granice, epidemije se šire iz zemlje u zemlju, priča prim. dr Garotić-Ilić.
- Ukoliko virus uđe u osetljivu populaciju, može se očekivati i povećan broj obolelih, tj. nastanak epidemije, kao što se i registruje u mnogim zemljama Evrope. Ukoliko obuhvat MMR vakcinom i dalje bude padao, možemo i kod nas očekivati pojavu epidemije malih boginja - ističe ova doktorka.

Ono na čemu dr Garotić-Ilić insistira je to da nema razloga decu izlagati opasnosti kada postoji mogućnost da sprečimo bolest.

Više o ovoj temi OVDE 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top