Svaki dinar uložen u pčelarstvo je dobra investicija

Požarevac

Hronika

Svaki dinar uložen u pčelarstvo je dobra investicija

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Održana 50. redovna skupština Udruženja pčelara grada Požarevca.

Požarevačko Udruženje pčelara je jedno od najmasovnijih u Srbiji i ima više od 300 članova.

„Pčelarstvo se poslednjih godina, pa i decenija razvijalo na najpoželniji način - umereno ali konstantno, i to je recept koji od vas mogu preuzeti i ostali. Dokazali ste da u poslu, ako je cilj razvoj, a ne brzi profit, nema preskakanja koraka i to su plodovi koje ubirate danas. Poslednjih godina grad Požarevac je prepoznao vašu viziju, ukazao vam poverenje, dodelio značajna finansijska sredstva i mogu slobodno da kažem, nismo se pokajali“, rekao je Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca.


Sa skupštine

Na osnovu konkursa za udruženja poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, Udruženju pčelara u prethodne dve godine dato je oko 3,7 miliona dinara. Po Spasovićevim rečima ovaj novac nije potrošen, već pametno uložen. Na konkursu za dodelu podsticajnih sredstava za poljoprivredne proizvođače za nabavku opreme za pčelarstvo u 2016. i 2017. godini pčerarima su zbirno odobrena sredsta u visini od oko sedam miliona dinara.

Spasović je govorio i o prednostima Pčelarskog centra koji bi do septembra trebalo da profunkcioniše Eregeli u Ljubičevu.

„Grad je doneo odluku da je sistem subvencionisanja trajan i da više ne zavisi od volje predstavnika lokalne samouprave. Konkursi će biti raspisivani svake godine. U toku je izrada programa kojim će se definisati i mere i iznosi, koji će biti na istom ili višem nivou. Pokušaje zloupotreba otklonili smo na efikasan način, formiranjem tri komisije koje će proveravati izvršavanje ugovorenih obaveza. Grad ima pravo da kontroliše realizaciju sredstava koje je odobrio“, kazao je Slaviša Stojković, predsednik Komisije budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede.

Dejan Milošević, predsednik Udruženja podneo je izveštaj o aktivnostima u prethodnoj godini i ukazao na pojavu da je, kada je loša godina, sve manje članova na predavanjima i sednici Skupštine udruženja, „jer izgube volju“. Isti trend je i kod polaznika škole pčelarstva. Jedan od najvažnijih dometa u prošloj godini je početak izrade šećerno- mednih pogača sa invertovanim sirupom.

„Kupili smo sušač polena, koji nismo ni koristili mada je jesenas bila velika potražnja za polenom. Cena od 7,8 evra nije bila sjajna. Potržnja za polenom ove godine biće veća jer je otvoren izvoz. Svi koji žele mogu da ga sakupljaju, a imaju i gde da ga osuše. Imamo i transporter šećera za proizvodnju invertnog sirupa, kupili smo automatsku peglu sa valjcima za izradu pogača. Nabavili smo još opreme. Nismo imali primedbe na izradu pogača. Svi su dobrodošli da gledaju kako se izrađuju po posebnoj recepturi. Ne ubacije se ništa drugo do invertnog sirupa, šećera, vitamina i minerala. Proveravaili smo kvalitet invertnog sirupa i pogača u Zavodu za javno zdravlje Požarevac. Rezultati su odlični i nije bilo reklamacija sa terena“, naglasio je Milošević koji je u nastavku govorio i o humanitarnom radu udruženja.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top