Susreti domaćina i dijaspore u Ranovcu (FOTO)

Petrovac

Događaji

Susreti domaćina i dijaspore u Ranovcu (FOTO)

Foto: Ivan Jovanović

How Good Of A Friend Are You Really?

Dvadeset drugi put zaredom, u Ranovcu je održana kulturna manifestacija „Ranovački letnji susreti”.

Ovo druženje osmišljeno je kao prezentacija bogatstva i raznolikosti, kako bi se od zaborava sačuvala tradicija izvornosti. Ove godine gosti programa bili su članovi KUD-a iz Poljane, opština Požarevac, Duboke, opština Kucevo, a iz petrovacke opštine, pored domaćina, u programu su nastupali i članovi KUD-a iz Kladurova, Dubočke, Melnice i Kamenova. Soliste i igrače pratio je ansambl Kulturno- prosvetnog centra „Serbia“ iz Petrovca na Mlavi pod upravom Miodraga Lukuća. Pokrovitelj manifestacije je opština Petrovac na Mlavi i Nacionalni savet Vlaha Srbije, a organizatori su Mesna zajednica Ranovac i KUD „Žika Popović” iz Ranovca.

Čuvanje tradicije od zaborava

Manifestacija je poslednjih nekoliko godina postala celodnevna tako da je program počeo u 10 časova, kada je u Osnovnoj školi „Jovan Šerbanović“ održana radionica filmske animacije.

U 12 časova otvorena je prodajna izložba domaćih proizvoda i ručnih radova. Za 20 časova predviđen je bio kulturno umetnički program na Letnjoj sceni u centru Ranovca.


Prodajna izložba 

Predsednik Skupštine opštine Petrovac na Mlavi, Milanče Aćimović, proglasio je manifestaciju otvorenom, prenevši pozdrave od ostalih članova rukovodstva opštine i pozdravivši sve učesnike.

 „  Želim da ukažem dobrodošlicu svim našim sugrađanima koji žive i rade u inostranstvu,a koji su ovih dana na odmoru u Srbiji. Lepo je posećivati naša sela ovih dana jer se svuda čuje žagor dece, mnogo je mladih ljudi ovih dana po našim selima, ali na žalost to traje samo mesec dana. Mi se trudimo da svake godine korak po korak popravimo uslove rada i života naših sugrađana u opštini Petrovac na Mlavi, a samim tim i da našim sugrađanima koji se nalaze u inostranstvu i koji ovde provode odmor, omogućimo da se što bolje osećaju. Uz želju da se što češće srećemo i da se još dugo družimo na ovom mestu, proglašavam 22. Ranovačke letnje susrete otvorenim.Na manifestaciji je učestvovalo preko 300 učesnika iz kulturno umetničkih društava sa teritorije Braničevskog okruga.

Predsednik Mesne zajednice Ranovac, Robin Grbinović, rekao je da je manifestacija zamišljena kao susret Ranovčana koji su u Ranovcu i Ranovčana koji su na privremenom radu u inostranstvu, a letnje dane provode u svom zavičaju.

Ranovački letnji susreti su prilika da se svi mi vidimo sa svojim prijateljima i rođacima, gde mi njima priređujemo jedno lepo druženje kao što i oni nama uzvaćaju kada odlazimo da budemo njihovi gosti. Ova manifestacija se širi, mi smo godinama ranije imali manifestaciju koja se sastojala samo od kulturno umetničkog programa, da bi od prošle godine postala celodnevna i bogata raznovrsnim sadržajima. Pored Takmičenja sela Srbije, u kome Ranovac redovno učestvuje, ovo je centralna manifestacija naše mesne zajednice koja traje dugo, i nadamo se da će iz godine u godinu biti sve bolja i masovnija“ kazao je Robin Grbinović.

Predsednik mz Robin Grbinović

Ovogodišnji Ranovački susreti spadaju u red najposećenijih od njihovog osnivanja.

* Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta "Petrovac na Mlavi – dobar domaćin” koji sufinansira Opština Petrovac na Mlavi po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata  kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja u 2018.godini.
-  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

  • Susreti domaćina i dijaspore u Ranovcu (FOTO)
  • Susreti domaćina i dijaspore u Ranovcu (FOTO)
  • Susreti domaćina i dijaspore u Ranovcu (FOTO)
  • Susreti domaćina i dijaspore u Ranovcu (FOTO)
  • Susreti domaćina i dijaspore u Ranovcu (FOTO)
  • Susreti domaćina i dijaspore u Ranovcu (FOTO)

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top