Suša „obrala“  kukuruz

Braničevo

Poljoprivreda

Suša „obrala“ kukuruz

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Berba kukuruza je u punom jeku, prinosi se kreću od hiljadu do četiri hiljade kilograma suvog zrna po hektaru.

Proletos je na teritoriji Braničevskog okruga zasejano oko 65 hiljada hektara ovom kulturom, a prema proceni Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Požarevcu, prosečni prinosi ove godine kretaće se od 2,5 do 3 hiljade kilograma po hektaru. 

„Ovakav prinos je posledica nepravilnog rasporeda padavina, tokom vegetacije. Po našim merenjima u tom periodu palo je oko 300 litara, što je dovoljno za vegetaciju kukuruza , ali pod uslovom da bude pravilno raspoređena. Nažalost, samo u maju je palo više od 100 litara kiše“, rekla je diplomirani inženjer Jorgovanka Vlajkovac, savetodavac i stručni saradnik za ratartstvo u PSSP Požarevac.


Jorgovanka Vlajkovac  savetodavac i stručni saradnik za ratarstvo u PSSS Požarevac

Pored toga, po njenim rečima, još negativniji uticaj od deficita vlage na prinos, imale su visoke dnevne temperature u kritičnim fazama razvoja kukuruza, oplodnje i nalivanja zrna. Padavine u tom periodu veoma brzo su isparavale i nisu doprle do korena. Sa druge stane u velikoj meri je izostala oplodnja.

Tokom septembra po merenju u PSSS Požarevac palo je 50 litara kiše. 

„Uzorci kukuruza, koji su doneti na analizu imaju izuzetno nisku vlažnost. Padavine nisu ometale berbu, jer se radi o sitnoj jesenjoj kiši praćenoj vetrom, a deficit vlage u zemljištu je veliki, tako da se ne zadržava previše“, navela je Vlajkovac.

Continue Reading

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top