Suša drastično smanjila prinose

Braničevo

Poljoprivreda

Suša drastično smanjila prinose

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Počela žetva suncokreta u Braničevskom okrugu. Kukuruz „na mukama“.

Uljanim kulturama, prema podacima Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac, na teritoriji okruga proletos je zasejano oko 17 hiljada hektara, od toga 15 hiljada hektara suncokretom. 

Žetva je počela prošle nedelje i prinosi se kreću od 1500 do 2700 kilograma po hektaru. To je znatno manje nego prošle godine, a razlog su loši agrometeorološki uslovi.   

Tokom juna i jula imali smo malo padavina, nepravilno raspoređenih, što je dovelo do velikog deficita vage u zemjištu u ključnoj fazi nalivanja zrna. Tome treba dodati i visoke dnevne temperature iznad višegodišnjeg proseka kao dodatni negativan faktor“,  rekla je dipl. ing Jorgovanka Vlajkovac, savetodavac u PSSS Požarevac. 

Do sada je skinuto oko 5 odsto zasejanih površina. Prvo se skidaju hibridi kraće vegetacije na lakšim (peskovitim) zemljištima.

Najzastupljenija jara kultura, kukuruz, polako ulazi u završnu fazu vegetacije, a po podacima PSSS Požarevac u okrugu je zasejan na oko 66 hiljada hektara

Nedostatak vlage u zemljištu i enormne temperature u fazi oprašivanja i nalivanja zrna nanele su velike štete usevima. 

Na pojedinim parcelama klip nije ni formiran jer zbog nepovoljnih agrometeorošlkih useva polen uginuo i nije došlo do oplodnje. 

Tamo gde je formiran klip, faza naivanja zrna je znatno skraćena.

Zato se očekuju drastično niži prinosi u odnosu na prethodnu godinu.
 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top