Štete li visoke temperature voćnjacima?

Braničevo

Poljoprivreda

Štete li visoke temperature voćnjacima?

Foto: Vesna Jović i zdravasrbija.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Neuobičajeno toplo vreme i visoke temperature krajem januara kod poljoprivrednih proizvođača izazivaju nedoumicu da li i kakve posledice mogu ostaviti na voće.

Ukoliko se nastavi period temperatura koje nisu uobičajene za ovo doba godine moglo bi doći do rane vegetacije, što u slučaju pojave mrazeva može izazvati velike štete u voćnjacima.

Poljoprivredni stručnjaci kažu da je od presudne je važnosti da su voćnjaci dobro pripremljeni, odnosno da su u fazu zimskog mirovanja ušli potpuno snabdeveni hranljivim materijama, da vlaga koja se nakupila tokom jeseni i zimskog perioda bude dovoljna da omogući da se jesenas dodata mineralna i organska đubriva rastvore i otpremi preko korenovog sistema u nadzemne delove voćaka, odnosno čokote vinove loze.

Proizvođači bi trebalo bi da su već završili sa krečenjem stabala voćaka kao merom koja sprečava razvoj bolesti i štetočina. Ukoliko to nisu uradili, bilo bi poželjno da ipak to učine, a oni koji to jesu da obnove sloj kreča. Ova mera zaštite srečava zagrevanje stabala i kretanje sokova, što bi u slučaju pojave niskih temperatura dovelo do izmrzavanja.

U smešu za krečenje nije zgoreg dodati i malo sumpornog praha, a u rastvor goveđe balege insekticid koji bi onemogućio razmnožavanje insekata koji preživljavaju ispod kore stabla i u ljuspastim delovima pupoljaka i time onemoguće razvoj bolesti čim krene vegatetacija.

Trenutne vremenske prilike su dovele do toga da je voće napupelo i da ukoliko nisu krenuli sa rezidbom, vlasnici učine to što pre, kako bi u slučaju većih zasada uspeli da završe na vreme ovu veoma specifičnu meru nege, preporučuje diplomirani inženjer poljoprivrede za voćarstvo Vesna Jović, profesor u Poljoprivrednoj školi sa domom učenika„Sonja Marinković“ u Požarevcu.

Neophodno je tokom zimskog mirovanja skinuti i mumificirane plodove ukoliko su oni zaostali nakon berbe i opadanja lišća jer se u njima mogu naći izazivači bolesti i razne štetočine. Pre, a posebno nakon rezidbe, neophodno je tretiranje bakarnim sredstvima, bakar oksi hloridom ili plavim uljima kako bi zaštitili napravljene preseke i onemogućili razvoj bolesti.

Jedna od mera nege u voćnjacima i vinogradima je i duboko oranje i to najkasnije do kretanja pupoljaka do otavarnja lisnih i kasnije cvetnih pupoljaka, a nakon toga i sa plićim obradama kako bi se uravnotežili vodno-vazdušni i toplotni režim u zemljištu, čime bi se omogućili normalni fiziološki proceci u stavlima voća i vinovoj lozi.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top