Srpski običaji: Mladenci i mladenčići

Braničevo

Zabava

Srpski običaji: Mladenci i mladenčići

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Jedan od običaja koji je vezan za Mladence jesu mladenčići. Mlade domaćice mese 40 okruglih kolačića, peku i premazuju medom, da brakovi sklopljeni te godine budu slatki.

Pravoslavna crkva 22. marta praznuje Dan Svetih 40 Mučenika Sevastijstih, u spomen mladim vojnicima koji su položili život za veru Isusa Hrista. U narodu je taj dan poznatiji kao Mladenci, koji obeležavaju supružnici u prvoj godini braka. Mlade domaćice toga dana u svojoj kući dočekuju goste i pokazuju svoje umeće kao domaćice. Jedan od običaja koji je vezan za Mladence jesu Mladenčići. 

Mlade domaćice mese 40 okruglih kolačića, peku i premazuju medom, čime se izražava želja da brakovi sklopljeni te godine, budu slatki. Treba napomenuti da se Mladenčići uvek spremaju posni, jer padaju u vreme Velikog Vaskršnjeg posta.

Evo kako da budu najukusniji i najslađi:

Potrebno:
•    600 g mekog brašna
•    300 ml mlake vode
•    45 g svežeg kvasca
•    2 kašičice šećera
•    1 kašičica soli
•    3 kašike maslinovog ulja
•    med za premazivanje

U mlaku vodu staviti šećer, izmrviti kvasac i ostavi da kvasac nadođe. U odgovarajuću posudu staviti maslinovo ulje, dodati nadošli kvasac, so i sa brašnom zamesiti glatko testo. Posudu sa testom pokriti  čistom krpom i ostaviti na toplom mestu 30 minuta da testo nadođe.

Na pobrašnjenu radnu površinu izručiti nadošlo testo. Oklagijom razvući testo na 1 cm debljine, a zatim Veoma je važno da ne ostane testa, već da se svo testo potroši za 40 kolačića. Ako vam i ostane višak testa, svo preostalo testo stavite čašom ili nekom okruglom modlom vaditi krugove. u poslednji 40. kolačić.

Slagati na podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Pokriti krpom i ostaviti još 30 minuta da kolačići nadođu.

Nadošle kolačiće premazati uljem. Ako u vreme kada su Mladenci ima rascvetalih voćki, otkinuti grančicu i njome na 4-5 mesta izbockati površinu mladenčića . U slučaju da nema, u tu svrhu upotrebite grančicu bosiljka.

Staviti da se peku u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 20-25 minuta. Pečene mladenčiće,dok su još vrući, premazati medom i ostaviti da se prohlade pre služenja.

Još dobrih recepata na:  www.minjina-kuhinjica.com

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top