Srpski gastronomski talenti iz Požarevaca odlaze u Moskvu

Požarevac

Društvo

Srpski gastronomski talenti iz Požarevaca odlaze u Moskvu

Foto: Organizacioni Komitet «Dani Srbije u Černozemlju-2018”

How Good Of A Friend Are You Really?

Požarevački mladi kuvari učestvovaće na osmom međunarodnom gastronomskom festivalu „Obnavljamo tradicije. Božić“.

Festival je zakazan za 12. januar 2018. godine u Beloj sali kompleksa Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi.

Organizatori su Sveto-Danilov patrijaršijski manastir i Centar obnove tradicija.

Festival se organizuje na Božić i Vaskrs, a tom prilikom ambasade različitih zemalja pokazuju prazničnu trpezu, koja je dekorisana u duhu narodnih tradicija. Istovremeno će biti organizovano takmičenje gde će se učenici kulinarskih koledža iz Rusije, Srbije, Bugarske, Rumunije, Republike Srpske i drugih zemalja, nadmetati u spremanju prazničnih jela i serviranju.

Cilj festivala je obnavljanje i čuvanje kulturnih i kulinarskih prazničnih tradicija, a takođe i poboljšanje profesionalnih veština učenika i mladih specijalista u oblasti kulture ishranei gostoprimstva, a sve u okviru tradicija pravoslavne trpeze.

Postoje četiri nominacije u okviru takmičarskog dela: božićno hladno predjelo od živine, svetsko božićno pecivo, božićno hladno predjelo od rečne ribe, dekorisanje božićne trpeze. Svaku nominaciju ocenjuje poseban profesionalni žiri.

Podršku festivalu daju Departament za nacionalnu politiku i regionalne odnose grada Moskve, Privredna komora Ruske Federacije, Međunarodni savez javnih udruženja „Rusko udruženje za međunarodnu saradnju“, ambasade pravoslavnih zemalja...

Pobednicima će biti uručene medalje, diplome i nagrade. Takođe će se ocenjivati i uspeh u posebnim nominacijama.

Prvi put u takmičarskom delu će učestvovati ekipa iz Srbije. Iz Požarevaca put Rusije odlaze profesor kuvarstva i praktične nastave Ekonomsko-trgovinske škole, Nikola Radišić sa svojim učenicima Srećkom Predićem i Petrom Mišićem.


Petar Mišić


Srećko Predić

Osim u takmičarskom delu Festivala, ekipa će učestvovati u konferenciji „Oblici međunarodne saradnje u stručnom obrazovanju".

Dobio sam poziv od organizatora festivala na lično ime, što me iznenadilo i osećaj je bio neverovatan. Znate, prvi put na međunarodnom takmičenju, ja kao profesor, a potom i deca iz kulinarske struke, koja se nisu nikada takmičila van teritorije Srbije. Nisam imao prilike ranije da idem na međunarodne festivale, iako sam radio preko granice“, rekao je Radišić.


Nikola Radišić profesor kuvarstva

Na pitanje kako se pripremaju za ovaj važan događaj i šta očekuju od učešća na festivalu, Radišić kaže:

„Počeli smo najpre da tragamo za autentičnim lokalnim specijalitetima, a zatim i da usavršavamo i vežbamo pripremu jela. Moji učenici Petar, Srećko i ja, radimo na tome da se pokažemo i u najboljem svetlu predstavimo naš kraj i zemlju. Očekujem jedno lepo iskustvo, druženje, upoznavanje novih ljudi i razmenu iskustava u oblasti gastronomije, života i kulture“.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top