Sreća nas ničemu ne nauči, tuga je inspirativno osećanje

Požarevac

Kultura

Sreća nas ničemu ne nauči, tuga je inspirativno osećanje

Foto: eb

How Good Of A Friend Are You Really?

Tuga ma koliko bolela dosta je produktivna, ako je osetimo na pravi način, ako ne dozvolimo da ode u depresiju, kaže Katarina Zarić u intervjuu za Politiku.

Katarina Zarić je dobitnica nagrade „Gran pri” na 16. Bijenalu „U svetlosti Milene” koji se tradicionalno održava u Požarevcu, rodnom gradu slavne slikarke Milene Pavlović Barili. Na temu „Krilata bića Mileninih vizija”, za stručni žiri najbolje odgovore dalo je Katarinino ulje na platnu „Dvorana odlazaka” na kome su se, kako se navodi u obrazloženju, ukrstila dva introvertna sveta, podjednako vanvremenog i produhovljenog pogleda – Milena i Katarina.

Ova slikarka, inače i profesorka na FDU, za „Politiku” govori o nagradi, uticaju Milene Pavlović Barili na njenu umetnost, emocijama kao inspiraciji...

Koja je vaša ideja u nagrađenoj slici „Dvorana odlazaka”?

To je neka moja vizija kako izgleda ljudski život. Kako dođemo na ovaj svet ostavimo tragove, kao u igrokazu, menjaju se pozornice, naš život napreduje. I na kraju nekako odlazimo, ostavljamo artefakt, te haljine, čak i krila poneko. Cela priča pokazuje veoma puno vrata kroz koja nestajemo, odlazimo na različite načine. Jedna su vrlo odškrinuta i kroz njih proviruje svetlost. Svetlost ne pripada prostoru koji je prikazan. To je neki moj izmaštani prostor koji pokazuje koliko ima zapravo mogućnosti i da se ode i da se dođe.

Koliko mi tokom života primećujemo ta odškrinuta vrata?

Ko hoće da ih primeti, primeti. Ja ih jako primećujem. Masa ljudi je nekako previše zatrpana brzinom života i informacijama. Treba samo zaviriti u sebe.

Da li ste odgovorili izazovu – fenomenu Milene Pavlović Barili i čime vaša „Dvorana odlazaka” ukazuje na njen umetnički put?

Ostatak razgovora pročitajte OVDE

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top