Srbi umeju da pišu fantastiku

Kostolac

Kultura

Srbi umeju da pišu fantastiku

Foto: Renata Minić

How Good Of A Friend Are You Really?

Aleksandar Tešić, čovek koji je dokazao da i „Srbi umeju da pišu fantastiku“ učestvovao na sastanku „Ljubitelja fantastike“ u kostolačkoj biblioteci.

Nakon obilaska Viminacijuma, sastanak „Ljubitelja fantastike“ iz Kostolca sa počasnim gostom, Aleksandrom Tešićem, kulminirao je prelepom književnom večeri, koja se malo i odužila, zbog brojnih pitanja oduševljenih posetilaca. 


Aleksandar Tešić u Viminacijumu


obilazak Viminacijuma​

Prepuna sala pokazala je da u Kostolcu ima mnogo poštovalaca rada ovog pisca koji je pak bio oduševljen radom biblioteke koja posebno okuplja i ljubitelje fantastike iz Kostolca. Upravo na njihov poziv je i došao jer, iako veoma popularan, Tešić retko promoviše knjige po Srbiji.  


Dobar odziv ljubitelja fantastike

Kada je, sada već davne 2008. godine, objavio svoj prvi roman "Kosingas, Red zmaja", ovaj književnik bio je jedan od začetnika do tada, kod nas malo poznatog žanra – epske fantastike. Danas, devet godina kasnije, ovaj "srpski Tolkin" kako ga zovu, iako on ne voli to poređenje, iza sebe ima zavidan serijal knjiga.

Trilogiju „Kosingas“, koju mnogi smatraju „kamenom temeljcem“ srpske epske fantastike, čine knjige „Red Zmaja“ (2008.), „Bezdanj“ (2009.) i „Smrtovanje“ (2010.). 

Po knjizi „Kosingas“ urađen je strip. Njegova trilogija o Milošu Obiliću dala je nov uvid u Boj na Kosovu i čine je knjige: „Zmaj i Ždral“ (2012.), „Koplje svetog Georgija“ (2013.) i „Vitez zatočnik“ (2014.). 

Zatim je objavio knjige: „2084“ i „Kletvu Kainovu“. U njegovim romanima prepliću se istorija, mitologija i fantastika, poseban akcenat bacajući na našu srednjovekovnu istoriju,  mitove i legende srpskog naroda. 

Blisku saradnju ima sa našim poznatim naučnikom, profesorom Sretenom Petrovićem, sa kojim se konsultuje prilikom istraživanja i prikupljanja podataka za svoje romane.

Aleksandar Tešić živi u Beogradu i zaposlen je u RTS-u kao prevodilac. Izdavačka kuća „Strahor“ je njegova porodična firma koja je počela je sa radom u aprilu 2016. godine.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top