Spasović: Bolji uslovi za prosvetne radnike

Požarevac

Događaji

Spasović: Bolji uslovi za prosvetne radnike

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U velikoj sali Centra za kulturu Požarevac održana je svečana akademija povodom Dana prosvetnih radnika.

Ideja o danu nastavnika začeta je u Indiji 1962. godine, a kako je 1994. godine UNESKO prepoznao značaj obeležavanja tog datuma, Dan prosvetnih radnika prihvaćen je širom sveta i obeležava se u više od sto zemalja, ali se datum obeležavanja razlikuje od zemlje do zemlje. 


Zvanice na svečanoj akademiji

U svakoj je odabran dan vezan za važan momenat za nacionanu prosvetu, tako je u Srbiji izabran 8. novembar, dan rođenja Vuka Stefanovića Karadžića, veikog reformatora srpskog jezika. 

Bez obzira na različite datume kada se obeležava, ovaj dan slavi nemerljiv značaj koji prosvetni radnici imaju u obrazovanju svakog deteta, pripremajući ga za izazove sa kojima će se susretati.

Škole bilo kog stepena obrazovanja, po rečima Baneta Spasovića, gradonačelnika Požarevca, oduvek su dostojno reprezentovali grad na najbolji mogući način.  

„Posao kojim se bavite ne može se uporediti sa drugim zanimanjima, zato što ni jedan dan nije isti. Možda gradivo i nastavni program jesu, ali mladi umovi koje treba nahraniti znanjem svakako nisu. Iznova vam dolaze sa novim pitanjima, razičitim nego što su bila juče, jer su i oni drugačiji. Ono što nisu znali u sredu, naučili su od vas u četvratak, a u petak su potpitanjem želeli to znanje da dopune. Tri drugačija uma u samo tri dana i tako puta trideset, kazao je Spasović.


Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca

Grad, kako ističe gradonačelnik, čini i činiće koliko je to u njegovoj moći da obezbedi što bolje uslove rada prosvetnim radnicima.

„Ove godine smo zajedno sa državom u školsku infrastrukturu uložili mnogo.Više od 300 miliona dinara. Trudili smo se da ih ravnomerno rasporedimo.U godinama pred nama nećemo stati dok svaka obrazovna ustanova  na teritoriji grada Požarevca ne bude imala uslove rada sa kojima se može ponositi“, istakao je Spasović i dodao  da se uporedo bore i za prosvetne radnike jer nisu adekvatno plaćeni, mada, kako je istakao, nema tih para kojim bi prosvetari bili plaćeni ako se uzmu u obzir đaci koje su uspešno „oblikovali“.

Grad Požarevac dodelio je nagrade zaposlenima za ostvarene rezultate u vaspitno – obrazovnom radu u sardnji, razvoju obrazovanja, kao i mnogobrojnim darodavcima koji su pomogli rad obrazovnih ustanova. 
Počev od prošle godine priređuje se centralna svečanost, čiji je organizator Vesna Pejić, član Gradskog veća za prosvetu, obrazovanje i zdravstvo. 

U ime nagrađenih zahvalio se nosilac nagrade za životno delo Milutin Avramović, učitelj OŠ „Dositej Obradovic“ u Požarevcu i dugogodišnji predsednik Učiteljskog društva i Upravnog odbora Crvenog krsta Požarevac.


Nagrađeni prosvetni radnici

U programu su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola, ali i deca iz vrtića.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top