Spaljivanje žetvenih ostataka - višestruka šteta

Braničevo

Poljoprivreda

Spaljivanje žetvenih ostataka - višestruka šteta

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Za one koji spaljuju žetvene ostatke nema subvencija od Ministarstva poljoprivrede.

Svedoci smo da poslednjih dana poljoprivredni proizvođači u Braničevu učestalo spaljuju žetvene ostatke. Pored izazivanja opasnosti od požara, time se i uništava zemljište na duži period.

Poljoprivredni stručnjaci kažu da u naredne tri godine, koliko je neophodno da se obnovi mikroflora, na spaljenim parcelama u oraničnom sloju neće doći do stvaranja humusa. Usled visokih temperatura, namernim ili nenamernim požarom, dolazi do uništavanja mikroorganizama koji vrše produkciju humusa. Svake godine ovi mikroorganizmi proizvedu oko tri tone humusa po hektaru.

„Posledica  je i degradiranje zemljišta, spaljivanje žetvenih ostataka direktno utiče na plodnost zemljišta, a samim tim i smanjenje prinosa. Ukoliko se utvrdi da je vlasnik registrovanog poljoprivrednog gazdinstva spaljivao žetvene ostatke automatski se isključuje iz svih subvencija koje daje Ministarstvo poljoprivrede“, kazala je Jorgovanka Vlajkovac, savetodavac i stručni saradnik u Poljoprivrednoj savetodavnoj  i stručnoj službi Požarevac.


Jorgovanka Vlajkovac

Nažalost, svake godine smo suočeni sa velikim brojem poljskih požara izazvanih paljenjem žetvenih ostataka.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top