Solidni prinosi u ogledu suncokreta

Požarevac

Poljoprivreda

Solidni prinosi u ogledu suncokreta

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Prinosi hibrida u ogledu Poljoprivredne savetodavne i stručne službe kretali su se od 2.240 do 3.570 kilograma po hektaru.

U ogledu je 22 hibrida iz pet selekcionerskih kuća: Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Caussade, Syngenta, LG i Ragt.

Ogled suncokreta bio je postavljen na imanju PSSS Požarevac kod MIP-a, na zemljištu tipa smonica, a predusev je bila pšenica. Osnovno đubrenje je obavljeno sa 200 kilograma NPK-15:15:15 po hektaru  i 150 kilograma MAP-a (Monoamonijum fosfat) 11:52:0 po hektaru. Osnovna obrada je oranje i obavljeno je u novembru, a predsetvena priprema je  urađena setvospemiranjem. Pred setvu išlo se sa još 300 kilograma po hektaru KAN-a (kalcijum amonijum nitrat). Setva je obavljena 20. aprila.

Ove godine u demoogledu suncokreta primenjene su četiri različite tehnologije gajenja.

Posle nicanja koriščćeni su preparati u zavisnosti od tehnologije proizvodnje suncokreta, kod konvencionalnih hibrida primenjen je Fokus ultra za uskolisne korove, a za širokoline ništa. U tehnologiji Ekpres korišćen je preparat Express. U Clearfield hibridima primenjen je preparat Listego u propisanoj dozi. Za suzbijanje sirka korišćeni su Fokus ultra i Dash.

Tehnologija gajenja se određuje na osnovu tolerantnosti hibrida na herbicid.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top