Smanjivanjem taksi opština pomaže privatnike

Petrovac

Događaji

Smanjivanjem taksi opština pomaže privatnike

Foto: E-Braničevo

How Good Of A Friend Are You Really?

Opštinsko veće Petrovca na Mlavi donelo nov cenovnik za nekoliko vrsta komunalnih taksi, a pojedine su, za vlasnike radnji niže i do pet i po puta.

Na 24. sednici Opštinskog veća Petrovca na Mlavi bilo je je osam tačaka dnevnog reda. Doneta je odluka o izmeni i dopuni odluke o budžetu opštine za 2017, kao i odluke o spovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora Javnog komunalnog preduzeća „Izvor“, i odluka o finansiranju i realizaciji projekta rekonstrukcije vodozahvatnog objekta javnog sistema vodosnabdevanja u naselju Veliki Popovac. 

„Što se tiče pitanja vodosnabdevanja u tom naselju imali smo mnogo velikih problema. Onaj ko je trebalo da nam pomogne, on nam je odmogao. Međutim, mi smo pronašli način i obaveštavamo građane da ćemo u narednih desetak dana početi sa radovima uprkos svim preprekama“ – kazao je predsednik opštine Duško Nedinić na konferenciji za novinare.

Opštinsko veće je takođe, između ostalog, usvojilo izveštaje o radu KJP Izvor i Parking servis u 2016, kao i izveštaje za prošlu, ali i planove rada za ovu godinu Zavičajnog muzeja, Kultrurno prosvetnog centra, Narodne biblioteke „Đura Jakšić“, Centra za socijalni rad, Turističke organizacije, Sportskog centra...

Posebno zanimljiva je odluka kojom su izmenjeni iznosi za komunalne takse: 

„Mi smo kao novo opštinsko rukovodstvo kazali da ćemo koliko god je to moguće, uticati da se privredni ambijent poboljša, odnosno da ćemo na sve načine koji su legitimni i nisu u suprotnosti sa interesima opštine, pomoći razvoj preduzetničkog duha. U tom smislu doneta je izmena odluke o komunalnim taksama. Tako će taksa sa zauzimanje javnih površina ispred objekata samostalnih ugostiteljskih radnji, poslastičarnica i slično, a radi postavljanja bašti, po metru kvadratnom biti 1000 umesto 1630 dinara. Ovo je učinjeno kako bismo izašli u susret našim privatnicima, omogućili im lakši i bolji rad“ – objašnjava Nedinić.


 "Pomoći ćemo preduzetnicima" - poručuje Nedinić

Ovo je iznos takse za prvu zonu, dok će u drugoj, to biti 800 dinara po metru kvadratnom. Dalje, takse za privremeno postavljanje tezgi za prodaju voća i povrća, na javnim površinama, ispred poslovnih prostorija, plaćaće se mesečno i to po metru kvadratnom, a umesto 1770, iznos će biti svega 300 dinara. To je, za više od pet puta niža taksa. 

Takođe, za privremeno postavljne tezgi za prodaju robe na javnim mestima (cveće, čestitke, ukrasi za novogodišnje praznike ili osmi mart) ubuduće će umesto 1168 dinara iznositi 500 dinara. Za vreme vašara i održavanja drugih manifestacija, vlasnik, do tri dana, može da koristi javni prostor ispred objekta uz prethodnu saglasnost i plaćanje komunalne takse koja je izmenom odluke sada 1200 dinara za ugostiteljsku delatnost (ranije 1915), a 1500 za trgovinsku (prethodno 2042 dinara).

Ovo obraćanje medijima, Nedinić je iskoristio i da javnosti prenese nekoliko poruka osvrćući se na predizbornu atmosferu:

Nije prijatno da se na svakih par meseci nalazimo u situaciji da odgovaramo na napade i neistine, ali nam je to dužnost. Politikom smo se, za ovo vreme, bavili u najmanjoj meri jer smo sve naše resurse usmerili ka oporavku naše opštine. Ali to ne znači da je OO SNS slab i da ne može da odgovori na ucene i pritiske. U potpunosti su nam poznati svi dogovori iza kulisa i partijska preletanja koja su u toku, ali to dovoljno govori o onima koji to rade, pokazujući da nije reč o brizi za javni, već lični interes. Nas to ne opterećuje jer samo ozbiljno radili i trudili se da pokrijemo sve oblasti sa problemima, a bilo ih je dosta.

Pokrenuli smo postavljanje čvrtstih temelja kako bi se nadogradnja kasnije lakše odvijala, postavili smo realne planove i prvi koraci su načinjeni – poručio je Nedinić. 

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top