Slikarstvo kao porodična sudbina (FOTO)

Požarevac

Kultura

Slikarstvo kao porodična sudbina (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Istoimena izložba slika, crteža i digitalnih grafika autora Zorana i Matije Rajkovića iz Kruševca otvorena u požarevačkoj GSU.

Zoran Rajković, srpski je slikar posleratne generacije, koji je na likovnu scenu Srbije stupio nakon diplomiranja na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu, 1974. godine.

Polazeći od realističke koncepcije Zoran Rajković je s kraja 20. veka sve više, ali obazrivo i postupno, menjao koncepciju slike, a zatim i forme. U tom periodu predmetnost na njegovim slikama poprimila je apstraktni oblik, koji se sve više pomerao ka rešavanju problema slikovne površine. Tako na Zoranovim radovima motiv više nije bio jasno prepoznatljiv. Na njegovim delima dominira osećanje usamljenosti i nostalgije. Neskrivena je umetnikova potreba da iznese intimne, emotivne naboje, svoj doživljaj prolaznosti vremena u predstavljanju sudbine stvari i pojava iz okruženja. Zainteresovan isključivo za plastičke vrednosti svojih slika i trajni ideal mu postaje „koordinacija strukture i ravnoteža elemenata slike“. Ovo u svakom pogledu umereno slikarstvo, proisteklo iz intimističkih poetika naših velikih predratnih majstora sa vrlo jasnim ekspresionističkim referencama, donosi plastičku istinu do koje je ovaj autor došao neprekidnom koncentracijom na čiste slikarske sadržaje svoje umetnosti, rekla je Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, kustos u Narodnom muzeju u Požarevcu otvarajući izložbu.

Za ovu priliku izdvojio je dela od portreta, pejzaža, do najnovijih radova rađenih u duhu enformela. Ovakvim izborom radova stičemo kompletnu sliku o njegovom stvaralačkom opusu u kome su prepoznatljivi tragovi njegovih profesora sa Akademije – Radenka Miševića i Ljubice Sokić.

Matijina osnovna preokupacija bazira se na istraživanju crteža, kombinovanjem materijala od krejona, tuša, olovke sve do digitalnog printa.

Ekspresivnost data kroz mreže linija prati dobro osmišljenu kompoziciju predstavljenog pejzaža. Linija ponajbolje odražava umetnikovu čulnost, njegovu emotivnost i senzibilnost. Ona nas u slici informiše o umetnikovom doživljaju, o njegovom raspoloženju, umetnikovom poetskom i ekspresivnom zanosu... Slika predela je personalna (i personalizovana) izjava, a vidljiv potez četkom, kredom, olovkom,  zabeleženi je trag umetnikove akcije. Pomoću nove tehnologije i svega onog što pruža digitalna štampa, Matija stvara monohromu strukturu sopstvenog likovnog izraza. Njegovo aktuelno stvaralaštvo, bilo da se radi o karakterističnoj asocijativnosti ili o svedenom pejzažizmu, nastaje iz neke tihe strasti koja podrazumeva ne samo intuitivno reagovanje nego i racionalističke reakcije na impulse stvarnosti u kojoj živi i stvara. U tom svom opsesivnom bavljenju slikom Matija Rajković je dospeo do autentičnog iskaza koji efikasno funkcioniše u aktuelnom trenutku sveta, u ovovremenskoj stvarnosti, takvoj kakva je, zaključila je Radosavljević.

Izložba je otvorena do 25. aprila.


Sa otvaranja izložbe

  • Slikarstvo kao porodična sudbina (FOTO)
  • Slikarstvo kao porodična sudbina (FOTO)
  • Slikarstvo kao porodična sudbina (FOTO)
  • Slikarstvo kao porodična sudbina (FOTO)
  • Slikarstvo kao porodična sudbina (FOTO)
  • Slikarstvo kao porodična sudbina (FOTO)

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top