Slava nas okuplja pod kandilom i ikonom

Braničevo

Društvo

Slava nas okuplja pod kandilom i ikonom

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Proslava porodičnog sveca je jedno od glavnih obeležja nacionalne kulture srpskog naroda, preterivanje u hrani i piću nije u duhu pravoslavlja.

Krsna slava, krsno ime, svetac. Društveni, porodični i crkveni praznik kod pravoslavnih Srba glavni je obred, koji pod kandilom i ikonom vekovima okuplja porodicu i prijatelje, pišu Večernje novosti.

Srbi slave više od 80 krsnih slava, a Sveti Nikola je svetitelj koji bdi nad najviše pravoslavnih porodica u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj i svim drugim krajevima gde živi srpski narod.

Nije važno koliko je ljudi za trpezom, ali slava ne bi trebalo da se proslavi bez prethodnog odlaska u crkvu. Istina, u manjim mestima ili za "ređe" slave sveštenik dolazi u kuću pre ručka da zajedno sa domaćinom seče kolač.

Iako u etnologiji i istoriji ima nekoliko teorija o poreklu slave u pravoslavnih naroda, među vernicima je dominantan stav da je slava u vezi sa primanjem hrišćanstva, odnosno krštenjem predaka na dan sveca koji je odabran za patrona.

Krsno ime, uz neizostavni kosovski mit, smatra se delom srpskog nacionalog identiteta i naslednim porodičnim dobrom, koji se od predaka prenosi po muškoj liniji. Tradicija svedoči da je odabir sveca zavisio od domaćinstva do domaćinstva, ali da je crkva iz praktičnih razloga često savetovala porodicama da za krsnu slavu odaberu svetitelja, koji se praznuje s kraja jeseni, zimi ili u rano proleće. Srpski narod tada je bio uglavnom zemljoradnički, pa je tokom leta najviše bilo posla u njivi.

Kako se slava nasledjuje?

Kada neko od sinova zasnuje svoju porodicu u novom domu, pravoslavlje nalaže da on odmah treba da počne da slavi zaštitnika svoje porodice i molitvama okuplja ukućane oko sveće, kolača i žita. Mnogi vernici greše kada ne preuzimaju slavu dok imaju živog oca.

Opširnije o ovoj temi OVDE

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top